Do otevřeného vesmíru vstoupila poprvé dvojice žen. Opravily důležité zařízení na ISS

Věda a technika 19. října 2019 | 18:16 — Lukáš Bauer
Vůbec poprvé vstoupila do otevřeného vesmírného prostoru posádka tvořená pouze ženami. Kosmonautky Christina Kochová a Jessica Meirová se vydaly mimo Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby vyměnily porouchaný regulátor napájení.
Další 2 fotografie v galerii
Dvojice žen vyměnila zařízení v otevřeném prostoru / Internet

Poprvé v historii ISS se v pátek vydaly dvě kosmonautky do otevřeného vesmíru. Cílem mise amerických astronautek Christiny Kochové a Jessicy Meirové bylo vyměnit rozbitý regulátor elektrické energie.

O zahájení pracovní směny v 13:38 SEČ informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na svém twitterovém účtu. Dvojice kosmonautek úspěšně splnila úkol a ve 20:55 se vrátily zpět na orbitální stanici.

V otevřeném vesmíru dvojice vyměnila zařízení pro regulaci napájení nových baterií, které byly vyměněny minulý týden. Původní nikl-vodíkové baterie astronauti mění v průběhu roku za výkonnější lithium-iontové články. Kvůli závadě na regulátoru se však NASA rozhodla výměnu bateriových článků dočasně pozastavit.

Astronautkám během jejich směny asistovali velitel ISS Luca Parmitano, který manipuloval s robotickou paží Canadarm2, a Andrew Morgan, který měl na starosti dohled nad přechodovou komorou a funkčností skafandrů.

Poprvé se měla ryze ženská pracovní skupina vydat do otevřeného vesmíru už v březnu, ale nakonec byla tato událost odložena, kvůli nedostatku vhodných skafandrů. Ženám byly vyrobeny nové skafandry, které umožňují pohodlné a bezpečné plnění úkolů. Dále čtěte: (Rusko vyřešilo záhadu kolem díry v plášti ISS. Něco ale zatajilo).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu