Byly dokončeny testy důležitého systému nové kosmické lodi Starliner. Neobešlo se to bez potíží

Věda a technika 05. listopadu 2019 | 10:18 — Lukáš Bauer
Americká společnost Boeing, která vyvíjí pro NASA novou kosmickou loď Starliner, otestovala v pondělí její klíčovou součást v podobě záchranného systému. Během testu selhal jeden z přistávacích padáků, ale test jinak pravděpodobně dopadl úspěšně.
Dalších 6 fotografií v galerii
Společnost Boeing dokončila test záchranného systému / NASA

Americký výrobce letadel Boeing v pondělí odpoledne otestoval záchranný systém nové kosmické lodi CST-100 Starliner, kterou v současné době vyvíjí pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Celý test záchranného systému byl dostupný v přímém přenosu přes internet. Teprve následnou analýzou dat bude Boeing schopen říci, zda byl celý test systému úspěšný nebo nikoliv. Přestože selhal jeden z padáků, NASA naznačila, že test bude pravděpodobně úspěšný.

Tento test byl nezbytný pro to, aby se vývoj kosmické lodi posunul vpřed a mohla následovat další série letových testů. Záchranný systém je přitom klíčovou součástí vesmírné lodi, jelikož má zachránit posádku v případě selhání nosné rakety během cesty na oběžnou dráhu.

Nová kosmická loď CST-100 Starliner je výsledkem kontraktu na přepravu osob do Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), který Boeing získal od NASA. Jedná se v podstatě o konkurenční produkt kosmické lodi Crew Dragon společnosti SpaceX, která absolvovala zkušební let v polovině března.

První start kosmické lodi Starliner k orbitálnímu komplexu ISS je zatím plánován na 17. prosince. NASA se tímto kontraktem snaží vyřešit závislost na ruských strojích Sojuz, které jsou v současné době jediným certifikovaným dopravním prostředkem pro přepravu osob na ISS. Dále čtěte: (Elon Musk použil poprvé internet přes vesmírnou síť Starlink).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu