NASA ukázala experimentální letoun. Je jedním z prvních letounů na elektrickou energii

Věda a technika 14. listopadu 2019 | 09:58 — Lukáš Bauer
Elektromobily nejsou jediným dopravním prostředkem, který je poháněn pouze z baterií. NASA nyní představila svůj experimentální letoun, který bude poháněn rovněž pouze elektrickou energií. Stroj s názvem X-57 Maxwell by mohl být jedním z prvních letounů na elektrickou energii.
Další 2 fotografie v galerii
NASA vyvíjí elektrický experimentální letoun / Internet

NASA pracuje na projektu eletrického experimentálního letounu již od roku 2015. Jedná se o stroj s názvem X-57 Maxwell, který konstrukčně vychází z univerzálního italského letounu TECNO P2006T.

Čistě elektrický letoun NASA je nyní v první fázi vývoje a má již plně elektrický letový hardware. Na místo dvou spalovacích motorů se tak pod křídly bude nacházet čtrnáct elektromotorů.

V současné době budou inženýři NASA provádět první pozemní zkoušky letounu, v rámci kterých vyzkouší také pohyb letounu po vlastní ose na dráze. Nyní je letoun vybaven pouze dvěma elektromotory, ale v dalších fázích testů budou inženýři přidávat další.

Během letu však letoun poháněný energií z lithium-iontových baterií nebude využívat všech 14 elektromotorů, většina z nich bude pomáhat pouze během vzletu a přistání. 

Elektrický pohon letadla přináší oproti konvenčním technologiím několik výhod. Celý systém je menší a méně hlučný díky menšímu množství pohyblivých součástek. Letadlo má také nižší hmotnost.

NASA  s ohledem na technologické omezení baterií nečeká, že připravované elektrické letadlo bude velmi rychlé, nebo že bude mít velký dolet. Letoun by měl především otestovat důležité technologie, které by v budoucnu mohly letecký průmysl posunout směrem k udržitelnosti. Dále čtěte: (Vědci NASA otevřeli 40 let zapečetěné vzorky z měsíčního povrchu. Ukrývají důležité informace).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu