Tempo úbytku ledních medvědů se stále zrychluje. Vyhynout mohou již koncem století

Věda a technika 15. listopadu 2019 | 21:46 — Lukáš Bauer
Jen od přelomu tisíciletí z naší planety zmizelo přibližně dvacet procent populace ledních medvědů a tempo jejich úbytku se stále zrychluje. Nová studie amerických vědců varuje před fatálními následky tání ledových oblastí, které jsou přirozeným lovištěm ledních medvědů, na jejich populaci.
Další 3 fotografie v galerii
Lední medvědi jsou v ohrožení / Internet

Ledních medvědů s oteplováním oceánů výrazně ubývá už řadu let, bližší výzkum ale ukázal, o jak závažný problém se ve skutečnosti jedná. V důsledku ztráty svých přirozených lovišť tento druh na mnoha místech chřadne a pomalu vymírá.

Tým amerických biologů sledoval tyto ikonické tvory pomocí speciálních obojků, které jsou vybaveny kamerou s vysokým rozlišením. Díky pořízeným záběrům bylo vědcům jasné, že ztráty ledu jsou mnohem větší, a že jejich prostředí taje mnohem rychleji, než předpokládali.

Jejich hlavní potravu tvoří tuleni. Každý dospělý medvěd musí spořádat alespoň jednoho tuleně za deset dní, v opačném případě velmi rychle ztrácí váhu a celkově chřadne. Pokud bude pokračovat současný trend, lední medvědi z většiny míst na Zemi nadobro zmizí.

Samotná příčina problému spočívá z části v přirozeném klimatickém vývoji na Zemi a z části je zaviněna člověkem, který výrazně přispívá k oteplování klimatu, a tedy i oceánů. Vědci s výraznou změnou současného trendu spíše nepočítají, a proto je pravděpodobnost, že může být lední medvěd brzo zařazen na seznam ohrožených druhů, poměrně vysoká.

Lední medvěd je velká polární šelma, která nemá ve svém prostředí přirozeného nepřítele, kromě svých soků stejného druhu. Současná populace se odhaduje na několik desítek tisíc jedinců, za padesát let by mohla být poloviční.

Lední medvěd není rozhodně jediným tvorem, na jehož populaci mají lidé negativní vliv. Mnohem hůře jsou na tom například afričtí nosorožci, kteří jsou léta systematicky vybíjeni pytláky kvůli rohům. Dále čtěte: Záchrana téměř vyhynulých nosorožců je stále možná. Vědci totiž zjistili něco nečekaného.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu