Vědci z NASA detekovali gigantickou termonukleární explozi hluboko ve vesmíru

Věda a technika 16. listopadu 2019 | 16:03 — Lukáš Bauer
Tým vědců z NASA detekoval za pomoci vesmírné observatoře NICER mohutnou vesmírnou explozi. Jednalo se o obrovský termonukleární výbuch ve vzdáleném binárním systému, která uvolnila intenzivní proud rentgenových paprsků.
Loading...
Pulsary jsou zvláštním typem neutronových hvězd / Internet

Vědcům z NASA se podařilo zachytit poměrně vzácnou vesmírnou událost v podobě gigantické termonukleární exploze. Vědci zjistili, že zdrojem této exploze byl vzdálený pulsar, jenž je pozůstatkem supernovy, která byla příliš malá na to, aby se stala černou dírou.

NASA se výbuch podařilo zachytit díky kosmické observatoři NICER, která zkoumá neutronové hvězdy. Během exploze se uvolnil silný proud rentgenových paprsků, které je observatoř schopna zachytit.

Během exploze v binárním systému, kterou observatoř zachytila koncem srpna, bylo během 20 vteřin uvolněno tolik energie, kterou naše Slunce uvolňuje 10 dní.

Astronomové se domnívají, že termonukleární exploze byla způsobena heliem, které se dostalo pod povrch pulsaru a spojilo se uhlíkem.

Vědci také pozorovali dvoustupňovou změnu jasu v systému, která byla způsobena obřím výbuchem helia. Exploze tak uvolnila obrovskou ohnivou kouli, která se vzedmula přes celý povrch pulsaru. Vědci díky analýze dat z této události budou moci lépe pochopit fyziku těchto obrovských vesmírných explozí. Dále čtěte: (Vědci učinili ve vesmíru objev, který nemá obdoby).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu