Vědci zjistili, že množství kyslíku na Marsu se mění. Zatím nedokáží vysvětlit proč

Věda a technika 18. listopadu 2019 | 09:36 — Lukáš Bauer
Vědci z NASA se zatím marně snaží přijít na to, proč na Marsu během jarního období výrazně přibývá kyslíku. Množství tohoto plynu totiž na jaře vzroste až o třicet procent. Vědci zatím pracují s několika hyptézami, mezi kterými je i možnost, že se na planetě vyskytují mikroorganismy, které ho na jaře vytvářejí.
Další 1 fotografie v galerii
Na Marsu se mění množství kyslíku v atmosféře / Internet

Vědci zjistili, že množství kyslíku na rudé planetě se v jarním období zvyšuje téměř o třetinu. Vědci tuto zajímavot objevili během analýzy dat z roveru Curiosity, který v současné době operuje na povrchu Marsu.

V současné době NASA neví, co tento jev způsobuje, ale pracuje s několika hypotézami. Přibývání kyslíku může mít geologickou souvislost, ale v úvahu přichází také existence mikroorganismů, které kyslík vytvářejí.

Experti z NASA se opírají o výsledky dat z téměř šesti pozemských let měření na marsovském povrchu sondou Curiosity. Sonda sezonní změny ve složení atmosféry v kráteru, kde sonda před lety na rudé planetě přistála.

Atmosféru Marsu tvoří především oxid uhličitý, přítomny jsou však i malá množství plynů, jako je kyslík, dusík nebo metan. Vědci zkoumali data o úrovních jednotlivých plynů v ruzných ročních obdobích a zjistili, že na rozdíl od ostatních plynů hodnoty kyslíku v jarních měsících vzrůstají.

Podle dat to vypadá nejspíše na nějakou geologickou činnost Marsu, která na jaře kyslík uvolňuje nad povrch a v zimních měsících ho nasává rudá planeta zpět. Vědci pracují i s teorií kyslíkového rezervoáru pod povrchem, který uvolňuje při vyšších teplotách plyn nad povrch. Také by podle expertů mohla přicházet v úvahu teorie o výskytu nějakých druhů mikroorganismů žijících pod marsovským povrchem, který by kyslík na jaře produkovaly.

NASA však v současnosti nemá na Marsu jakékoliv technologie, které by mohly souvislost s mikroorganismy potvrdit nebo vyvrátit. Dále čtěte: (Robot na Marsu zachytil zvuky z nitra planety. Vědci je nyní analyzují).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu