Vědci zjistili, že množství kyslíku na Marsu se mění. Zatím nedokáží vysvětlit proč

Věda a technika 18. listopadu 2019 | 09:36 — Lukáš Bauer
Vědci z NASA se zatím marně snaží přijít na to, proč na Marsu během jarního období výrazně přibývá kyslíku. Množství tohoto plynu totiž na jaře vzroste až o třicet procent. Vědci zatím pracují s několika hyptézami, mezi kterými je i možnost, že se na planetě vyskytují mikroorganismy, které ho na jaře vytvářejí.
Další 1 fotografie v galerii
Na Marsu se mění množství kyslíku v atmosféře / Internet

Vědci zjistili, že množství kyslíku na rudé planetě se v jarním období zvyšuje téměř o třetinu. Vědci tuto zajímavot objevili během analýzy dat z roveru Curiosity, který v současné době operuje na povrchu Marsu.

V současné době NASA neví, co tento jev způsobuje, ale pracuje s několika hypotézami. Přibývání kyslíku může mít geologickou souvislost, ale v úvahu přichází také existence mikroorganismů, které kyslík vytvářejí.

Experti z NASA se opírají o výsledky dat z téměř šesti pozemských let měření na marsovském povrchu sondou Curiosity. Sonda sezonní změny ve složení atmosféry v kráteru, kde sonda před lety na rudé planetě přistála.

Atmosféru Marsu tvoří především oxid uhličitý, přítomny jsou však i malá množství plynů, jako je kyslík, dusík nebo metan. Vědci zkoumali data o úrovních jednotlivých plynů v ruzných ročních obdobích a zjistili, že na rozdíl od ostatních plynů hodnoty kyslíku v jarních měsících vzrůstají.

Podle dat to vypadá nejspíše na nějakou geologickou činnost Marsu, která na jaře kyslík uvolňuje nad povrch a v zimních měsících ho nasává rudá planeta zpět. Vědci pracují i s teorií kyslíkového rezervoáru pod povrchem, který uvolňuje při vyšších teplotách plyn nad povrch. Také by podle expertů mohla přicházet v úvahu teorie o výskytu nějakých druhů mikroorganismů žijících pod marsovským povrchem, který by kyslík na jaře produkovaly.

NASA však v současnosti nemá na Marsu jakékoliv technologie, které by mohly souvislost s mikroorganismy potvrdit nebo vyvrátit. Dále čtěte: (Robot na Marsu zachytil zvuky z nitra planety. Vědci je nyní analyzují).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu