Dle vědců stojíme na samém pokraji hromadného vymírání druhů

Věda a technika 05. prosince 2019 | 07:48 — Lukáš Bauer
Někteří přední světoví vědci se domnívají, že lidstvo bude svědkem hromadného vymírání druhů, které způsobí vysoké emise skleníkových plynů v atmosféře. Tato situace může nastat už tehdy, pokud se naše planeta oteplí ještě o několik stupňů.
Další 2 fotografie v galerii
Škodlivé plyny v ovzduší mohou spustit hromadné vymírání druhů / Internet

Někteří vědci se domnívají, že kvůli skleníkovým plynům se naše planeta ocitla na samém pokraji hromadného vymírání druhů. Lidstvo totiž za jediný rok vyprodukuje tolik emisí, kolik Země přirozeným způsobem vyprodukuje za deset let.

Díky nadměrnému množství emisí skleníkových plynů v atmosféře se průměrné teploty na Zemi každým rokem zvyšují. Následkem působení skleníkových plynů se také překyselují oceány, což vědci považují za nejvíce alarmující. Úbytek mořského života totiž může na naší planetě zahájit katastrofický proces.

V roce 1960 byl v observatoři Mauna Loa na Havajských ostrovech naměřen podíl oxidu ohličitého (CO2) 313 ppm. Tato hodnota uvádí, že v každém milionu částic vzduchu se vyskytovalo 313 částic oxidu uhličitého. Měření provedená dnes, tedy o necelých šedesát let později, vykazují hodnoty okolo 415 ppm.

Světoví klimatologové tvrdí, že pokud hodnota podílu oxidu uhličitého v ovzduší vzroste na 500 ppm, teplota na Zemi vzroste o 6 - 8 stupňů Celsia. Tento stav s sebou přinese vážné problémy v podobě patrných změn na zemském povrchu a hromadné vymírání druhů. 

Naše planeta již přitom hromadné vymírání druhů zažila několikrát a ve většině případů souviselo právě s nárůstem CO2 v ovzduší. Během každé takové události ze Země zmizelo přibližně 75 procent druhů zvířat. Dále čtěte: (Vědci z použitého oleje vyrobili unikátní plastový materiál).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu