V čínském městě řádí záhadná epidemie. Úřady vyšetřují, co virové onemocnění způsobilo

Věda a technika 04. ledna 2020 | 15:12 — Lukáš Bauer
Čína se v posledních dnech snaží usilovně zjistit, co způsobilo záhadnou nákazu ve městě Wu-chan. V tomto čínském městě se totiž nakazilo už čtyřiačtyřicet osob virovým zápalem plic a počet případů i nadále narůstá. Vědci z čínského zdravotnického úřadu se nyní snaží přijít na to, co záhadnou epidemii způsobilo.
Další 2 fotografie v galerii
Záhadným virovým onemocněním plic už se nakazilo přes čtyřicet lidí / Internet

Čína před několika dny informovala Světovou zdravotnickou organizaci o vyšetřování původu záhadné nákazy, která vypukla v čínském městě Wu-chan. Počátkem týdne bylo evidováno celkem 27 případů virového zápalu plic, přičemž nyní je už nakažených celkem 44 osob.

Vědci se obávají, že se mohla vrátit obávaná epidemie SARS, která se objevila v letech 2002-2003 a vyžádala si více než 700 obětí. Čínští experti nyní provádí testy, aby dokázali identifikovat, který patogen epidemii zápalu plic způsobuje. Podle vědců však existuje několik příčin virového zápalu plic, které jsou běžnější než SARS.

Z celkového počtu je podle čínských úřadů 11 osob v kritickém stavu, přičemž všichni nakažení se nachází v karanténě. Podle nepotvrzených informací, které se objevily na internetu, by však nákazu mohl skutečně způsobit koronavirus SARS. Singapur oznámil, že nyní začne kontrolovat teplotu cestujících přilétajících z Wu-chanu.

SARS (Acute Respiratory Syndrome) je obávané virové onemocnění, jehož výskyt byl poprvé zaznamenán 16. listopadu 2002 v čínské provincii Kuang-tung. Zákeřná nákaza se poté rozšířila do třiceti zemí, kde nakazila celkem osm tisíc lidí a způsobila smrt stovek lidí.

V roce 2003 se podařilo epidemii eliminovat za pomoci mezinárodních opatření, která nákazu dokázala zastavit. Těmito opatřeními bylo například právě sledování teploty osob na letištích nebo velice přísná karanténa nakažených osob.  V České republice nebyl výskyt nemoci SARS nikdy hlášen. Dále čtěte: V Ostravě byl objeven unikátní virus. Žádný podobný na naší planetě neexistuje.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu