Obří kráter, který vyhubil dinosaury, záhy obydlely kolonie známých bakterií

Věda a technika 07. února 2020 | 10:08 — Lukáš Bauer
V dávných dobách zasáhl oblast dnešního Mexika obří meteorit, který zapříčinil vyhynutí dinosaurů. Vědci však nedávno zjistili, že tato zkázonosná událost vytvořila přímo v kráteru vhodné podmínky pro vznik kolonií známých bakterií, kterým říkáme sinice.
Další 2 fotografie v galerii
Obrovský kráter vytvořil dopad velkého meteoritu / Internet

Obří meteorit, který před 66 miliony lety zasáhl Zemi, způsobil vymření více než 75 procent všech živých organismů. Dopad meteoritu vytvořil na území dnešního Mexika obrovský kráter o průměru více než 180 kilometrů.

Vědcům se nyní podařilo zjistit, že tato prehistorická událost umožnila na dně kráteru vznik kolonií mikroorganismů zvaných sinice. Díky tomuto unikátnímu objevu mohou vědci například odhadovat, jak budou životně důležité mikroorganismy reagovat na budoucí změny klimatu.

Vyhubení dinosarů předcházel náraz přibližně desetikilometrové planetky, která do Země narazila rychlostí tisíců kilometrů za hodinu. Tlaková vlna vytvořená během nárazu vykácela pralesy v celé Severní a Jižní Americe a vyvolala obrovské lesní požáry.

V bezprostředním okolí nárazu nepřežily žádné živé organismy ani rostliny, ale velice brzy se přímo v kráteru objevily sinice. Vědci na tuto skutečnost přišli díky téměř 840 metrů hlubokému vrtu, který vyhloubili v samotném srdci Chicxulubského kráteru.

Ve vytěžených horninách objevili prázdné molekuly, jejichž místo zabíraly právě zmíněné sinice. V horninách navíc objevili stopy po tucích, které byly sinicemi produkovány a zůstaly uvězněny v horninách miliony let.

Vědci díky tomuto výzkumu mohou lépe porozumět tomu, jak se život dokáže přizpůsobit během prudkých změn prostředí. Výzkum může být také významným pokrokem v předpovědi dopadů současných klimatických změn. Dále čtěte: Vědci objevili nejstarší materiál na Zemi. Je starší než celá Sluneční soustava.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu