Byly objeveny důkazy o existenci zcela neznámého člověka. Obýval Afriku před půl milionem let

Věda a technika 16. února 2020 | 17:21 — Lukáš Bauer
Vědcům se podařilo najít důkazy o existenci pravěkých lidí, kteří dodnes nebyli známi. Geny těchto lidí, kteří žili na africkém kontinentu před pětisty tisíci lety, se dodnes objevují u některých populací lidí, žijících v západní Africe.
Další 2 fotografie v galerii
Neandrtálci se křížili s moderním typem afrických lidí / Internet

Vědci objevili nové důkazy o existenci zcela neznámého typu člověka, který obýval africký kontinent před více než půl milionem let. Geny těchto lidí jsou dodnes patrné u některých západoafrických populací.

Toto nečekané zjištění vědci učinili pečliveou analýzou genomu západoafrických populací. Podle závěru studie se genetické informace těchto pravěkých lidí, stále objevují až u pětiny místních obyvatel. Tento objev je podle vědců jasným důkazem, že se předchůdci moderních západoafričanů, křížil s neandrtálci.

„Všichni Západoafričané, které jsme zkoumali, mají předky z této neznámé pravěké populace,“ uvedl k nečekanému objevu biolog Sriram Sankararaman, jenž byl jeden z autorů studie.

Před stovkami tisíc lety byla Afrika domovem velkého počtu příbuzných druhů lidí, kteří se mezi sebou navzájem křížili. V důsledku toho je dnes stále patrný genom těchto lidí u moderních západoafrických populací. Vědci měli podezření na existenci neznámého druhu již dříve, ale bez fosilních důkazů museli čekat na výsledky nového výzkumu.

V nejnovější studii vědci zkoumali 405 genomů ze čtyř západoafrických populací a pomocí statistických technik zjišťovali, zda se příliv genů z křížení uskutečnil v dávné minulosti. V rámci výzkumu následně vědci hledali v afrických genomech části DNA, které se lišily od moderních genů. Tyto úseky pak porovnávali s geny neandertálců a denisovanov a dospěli k závěru, že zkoumaná DNA musela patřit dosud neznámé skupině pralidí. Výzkumu se účastnili lidé z z Nigérie, Sierry Leone a Gambie. Dále čtěte: (Záhadné lebky objevené v mexické jeskyni jsou staré tisíce let. Vědci je podrobí pečlivému výzkumu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu