Umírající hvězda Betelgeuze vykazuje zvláštní chování. Nová měření naznačují náhlé zvýšení jasu

Věda a technika 26. února 2020 | 06:01 — Lukáš Bauer
Zhasínající hvězda Betelgeuze překvapila astronomy, když se náhle začala znovu rozjasňovat. Vědci předpovídali blížící se konec této sedm set světelných let vzdálené hvězdy, ta ale podle výsledků nejnovějších měření opět získává jas.
Další 2 fotografie v galerii
Domněle umírající hvězda se znovu rozjasnila / Internet

O zhasínající hvězdě Betelgeuze, která se nachází v souhvězdí Orionu přibližně sedm set světelných let od Země, se vědci domnívali, že pomalu umírá. Podle výsledků nejnovějších astronomických měření však jas této hvězdy nečekaně zesílil.

Betelgeuze se řadí mezi takzvané rudé obry, tedy hvězdy, které se nacházejí v závěřečné fázi svého životního cyklu. Vědci už delší dobu předpokládají, že hvězda může již brzy završit vesmírným výbuchem, který bude pozorovatelný i ze Země.

Stav, kdy hvězdy náhle pohasnou, zpravidla nastává těsně před konečnou explozí. Nedávné chování Betelgeuze tak vedlo vědce k přesvědčení, že její konec se nenávratně blíží. Výsledky nových měření však naznačují, že úroveň jasu se vrátilo na předchozí úroveň.

Hvězda je sice nestabilní a její jas pravidelně kolísá, ale poslední pohasnutí bylo opravdu výrazné. Mezi zářím 2019 a lednem 2020 se jí jas snížil o 25 procent. Podle vědců bude však pro přesnější prognózu ohledně hvězdy potřeba celá řada dalších měření.

Astronomové se tak budou snažit zjistit, co mohlo způsobit tak náhlé pohasnutí, když hvězda stále žije. Jednou z možností je, že povrch hvězdy se mohl náhle ochladit ze zatím neznámého důvodu. Vědci se budou nyní tomuto stavu snažit lépe porozumět, aby mohli s jistotou říci, která událost náhlé setmění způsobila. Dále čtěte: (Po více než deseti letech klidu se záhadná hvězda začíná probouzet k životu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu