Sonda na Marsu poskytla důležitá data o zdejší geologické aktivitě

Věda a technika 25. února 2020 | 08:08 — Lukáš Bauer
Přestože se zatím na Marsu nepodařilo najít jakékoliv známky dávného života, planeta zdaleka není tak klidná, jak vypadá. Sonda InSight, jenž zkoumá rudou planetu pod povrchem, nyní poskytla důležité důkazy o marsotřesení, které zaznamenaly její seismologické přístroje.
Další 3 fotografie v galerii
Vědci získali přímé důkazy o existenci známé geologické aktivity na Marsu / Internet

Sonda InSight, která před časem přistála na povrchu Marsu, zaslala na Zemi důležitá data týkající se seismické aktivity na Marsu. Sonda je prvním pozemským zařízením, které zkoumá rudou planetu nikoliv na povrchu, ale pod ním.

NASA nyní zveřejnila studii, která detailně popisuje seismickou aktivitu rudé planety, jenž není zdaleka tak klidná, jak působí.

„Toto je první mise zaměřená na přímá geofyzikální měření jakékoli planety mimo Zemi. Díky ní získáme mnohem lepší přehled o vnitřní struktuře a geologických procesech na Marsu,“ uvedl geolog Nicholas Schmerr z University of Maryland.

Sonda InSight naměřila první otřesy v dubnu loňského roku pomocí přístroje zvaného Seismic Experiment for Structure Interior Struct (SEIS). Na základě šíření seismických vln planetou dokáže tento přístroj detailně analyzovat složení pod povrchem.

Dále může expertům poskytnout informace o původu seismické aktivity. Například na Zemi je zemětřesení způsobeno pohybem tektonických desek, oproti tomu na Měsíci zase jeho mírným smršťováním. Na Marsu může být původ seismické aktivity zcela odlišný.

Od doby, kde sonda InSight přistála na Marsu, bylo zaznamenáno celkem 174 otřesů, z nichž 24 bylo nízkofrekvenčních. Ostatní otřesy byly podobné, jaké byly zaznamenány na Měsíci. Těch 24 otřesů mělo podle expertů podobnou charakteristiku jako zemětřesení.

Planetární geologové věří, že Mars byl kdysi tektonicky aktivní, nyní se však předpokládá, že planeta je zcela neaktivní. Těch 24 otřesů má však převážně nízkofrekvenční charakter, což vědce vede k závěru, že by otřesy mohly být tektonického původu. Dále čtěte: (Američané vyšlou na Mars dalšího robota. Pohánět jej bude jaderný reaktor).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu