Největší 3D tiskárna světa bude tisknout vesmírné lodě jako na běžícím páse

Věda a technika 03. března 2020 | 10:22 — Lukáš Bauer
Vesmírný věk si vyžaduje celou řadu inovací, a také zavedení co nejlevnějších výrobních procesů, aby byly cesty do vesmíru co nejlevnější. Není proto divu, že se do vesmírného průmyslu ve velkém začínají dostávat 3D tiskárny. Američtí vizionáři nyní představili obří 3D tiskárnu, která dokáže vyrobit vesmírnou loď na jeden příkaz.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírné lodě bude tisknout 3D tiskárna / Ilustrační foto - Internet

Na světě existuje několik významných laboratoří, které se zabývají inovacemi v kosmickém průmyslu. K výrobcům vesmírných technologií tak neustále míří nové a nové inovace jako například 3D tiskárny. Vizionáři ze Spojených států nyní představili obrovskou tiskárnu, která dokáže stavět celé vesmírné lodě.

Během posledních pátnácti let spolu s tím, jak začal být vesmír zajímavý pro soukromý sektor, začala vznikat celá řada společností jako Spaceship Company, SpaceX nebo Blue Origin, které létají do vesmíru. Pro tyto společnosti je stěžejní mít spolehlivé a levné dopravní prostředky do vesmíru.

Vzniklo několik projektů, které se snaží snižovat náklady na létání do vesmíru, přičemž jedním z nejzajímavějších je projekt kalifornské laboratoře Relativity Space, kterou založila dvojice vesmírných inženýrů. Dvojice se rozhodla, že lidskou práci při stavbě raket přenechá automatické 3D tiskárně pro stavbu z kovů.

Obří 3D tiskárna Stargate využívá ke stavbě rakety cívku kovové slitiny, která má vysokou pevnost. Kov je namotáván až k tiskové hlavě, která ho roztaví a nanese do požadovaného tvaru. Tiskárna také dokáže využívat na přesné spoje takzvané laserové svařování.

Laboratoř nyní tiskárnu používá k výrobě rakety Terran 1, jenž bude složena ze 730 dílů. Běžné rakety jsou přitom složeny z desetitisíců součástek, u některých amerických raketoplánů jich však bylo dokonce použito více než milion, což výrazně zvyšovalo náklady na jejich celkový provoz.

Díky 3D tiskárně Stargate chtějí konstruktéři vyrobit až 95 % všech součástí rakety, přičemž běžně se 3D tiskárnami vyrobí v kosmickém průmyslu pouze 1 % součástí. Stejně jako jednoduchost montáže přináší výroba 3D tiskárnou ještě další benefit v podobě velice rychlé výroby.

Raketa Terran 1 bude malým raketovým nosičem, který dokáže do vesmíru vynášet malé náklady v podobě soukromých družic a vědeckých přístrojů o celkové maximální hmotnosti 1,2 tuny. Výroba 3D tiskárnou by tak výrazně mohla snížit náklady a celkovou dobu výroby, což může znamenat doslova revoluci v oblasti nízkonákladových vesmírných letů. Dále čtěte: Společnost SpaceX bude testovat svou vesmírnou loď. Během zkoušky bude zničena.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu