Vědci objevili velice zvláštní hvězdu. Nic podobného zatím ve vesmíru neviděli

Věda a technika 04. března 2020 | 15:24 — Lukáš Bauer
Astronomům se podařilo objevit velice zvláštní hvězdu, která spadá do kategorie takzvaných bílých trpaslíků. Hvězda je však zajímavá tím, že má složení, které vědci u žádné jiné hvězdy dosud neobjevili. Hvězda je menší než Země, ale má mnohem větší hmotnost než Slunce.
Další 2 fotografie v galerii
Hvězdy prošly neúpěšnou transformací v supernovu / Internet

Astronomové objevili obřího bílého trpaslíka. Hvězda je však velice zajímavá svým chemickým složením, jenž se nepodobá složení žádné jiné hvězdy ve vesmíru. Malá hvězda je o třetinu menší než naše planeta, ale její hmotnost převyšuje hmotnost Slunce.

Zvláštní objekt, který připomíná dvě sněhové koule, podle expertů vznikl vzácným spojením dvou bílých trpaslíků. Obě hvězdy se tak nacházejí v konečné fázi svého života, ale z nějakého důvodu nedošlo k explozi supernovy.

Vědci díky této hvězdě budou moci zkoumat, jak podobné procesy ve vesmíru fungují. Výzkumníci se také budou snažit přijít na to, proč hvězdy zůstaly v podobě bílého trpaslíka a nedošlo k explozi. Díky této neúspěšné transformaci obou hvězd budou vědci schopni zkoumat proces termonukleární anihilace.

Stejně tak se naše Slunce na konci svého života stane bílým trpaslíkem a vědci se domnívají, že lepší pochopení procesů vývoje hvězdy může být důležité pro jiné procesy, které nyní probíhají na Slunci a ovlivňují život na Zemi.

Bílý trpaslík je stádium hvězdy poté, co ztratí velkou většinu své atmosféry a zůstane jen velice horké jádro. Atmosféra většiny bílých trpaslíků je tvořena čistým vodíkem nebo heliem, namísto toho atmosféra hvězdy WDJ0551+4135 obsahuje nezvykle vysoké množství uhlíku, což je pravděpodobně následkem hvězdného spojení dvou bílých trpaslíků. Dále čtěte: Umírající hvězda Betelgeuze vykazuje zvláštní chování. Nová měření naznačují náhlé zvýšení jasu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu