V téměř půl miliardy let starých horninách vědci objevili zvláštní vlákna

Věda a technika 07. března 2020 | 11:49 — Lukáš Bauer
Pradávní tvorové, kteří svým tvarem připomínali dnešní kapradí, byli podle fosilních důkazů propojeni sítí zvláštních vláken. Naznačují to nálezy objevené ve více než pět set milionů let starých horninách s fosiliemi pravěkých tvorů zvaných rangeomorphy.
Další 3 fotografie v galerii
Pradávné rangeomorphy byly propojeny sítí vláken / Internet

Jedněmi z prvních tvorů na Zemi byly takvané rangeomorphy, které svým tvarem připomínají kapradí. Díky půl miliardy let starým horninám objeveným v kanadském Newfoundlandu vědci zjistili, že tato mořská stvoření byla navzájem propojena zvláštní sítí vláken.

K čemu byla tato síť dávnými rangeomorphami využívána, není vědcům zatím zcela jasné, mohly si ale například tímto systémem předávat živiny pro slabší jedince. Původně se vědci totiž domnívali, že tato stvoření žila odděleně v poměrně velkých vzdálenostech. Daší z teorií je například možnost, že síť byla využívána k reprodukci.

Velké množství zkamenělých vláken analyzovali paleobiologové z Cambridge University a University of Bristol. Během výzkumu tak vědci identifikovali vysokou míru podobnosti těchto fosilií napříč desítkami kilometrů území, kde byly objeveny.

Většina zkamenělých vláken byla přibližně milimetr široká a byly nalezeny části o délce až 40 centimetrů. U silnějších vláken se vědcům podařilo objevit jedno téměř čtyřmetrové, které pravděpodobně sloužilo jako kořenové, a vyrůstala z něj tenčí vlákna.

Podivné sítě se také značně lišily v jejich uskupení, některé části systému rostly souběžně, jiné vyrůstaly do značného větvení. Vědci dokonce objevili fosilii, kde jsou dvě rangeomorphy vláknem přímo propojeny.

Tento prastarý živočich se objevil na Zemi v době před 571 milony let. Původně si vědci fosilii pletli s rostlinou, později se však zjistilo, že se jedná o jedny z prvních živočichů na Zemi. Kromě toho také zjistili, že se tento živočich reprodukoval asexuálně a na Zemi se hojně vyskytoval v mnoha různých variantách a velikostech. Dále čtěte: Tato želva o velikosti menší lodě obývala řeky Jižní Ameriky a byla velmi nebezpečným predátorem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu