Vědci učinili zásadní objev. V jeskyni, kde žili neandrtálci, nalezli žraločí čelisti

Věda a technika 31. března 2020 | 08:58 — Lukáš Bauer
V portugalských jeskyních Figueira Brava vědci objevili stopy po osídlení neandrtálci a podle dalších nálezů vše naznačuje, že byli velice zdatnými rybáři. Tito lidé, kteří na místě žili před desítkami miliony lety, sbírali měkýše, lovili krabi a další mořské živočichy. Vědce ale velice překvapil objev žraločích čelistí.
Další 2 fotografie v galerii
Neandrtálci byli velice zdatnými lovci / Internet

Podle nálezů z portugalských jeskyní je zřejmé, že rybolov nebyl obživou pouze moderního člověka homo sapiens, ale také neandrtálců. Vědci totiž v jeskyních Figueira Brava objevili stopy dávného osídlení a také množství objevů, které naznačují, že hlavním zdrojem obživy těchto dávných lidí bylo moře.

V jeskyních žili lidé před 86 tisíci lety a chodili lovit nejrůznější mořské tvory k nedalekému moři. Mezi jejich oblíbenou potravu patřili nejrůznější mořští tvorové jako měkkýši, ryby, nebo krabi. Podle objevu žraločích kostí však vědci dospěli k závěru, že neandrtálci se nebáli ani lovu žraloků.

Vědci se dosud domnívali, že zdrojem obživy bylo moře pouze pro druh homo sapiens. Díky tomuto objevu tak vědci začali studovat teorii, že vývoji člověka mohlo napomoci zlepšení kognitivních schopností, k jehož vývoji přispěly živiny z mořské potravy. Díky tomuto objevu nyní vědci nepohlíží na neandrtálce jako na zcela primitivní druh člověka. 

V nové studii vědci popisují, že měkkýši, korýši, ryby, ptáci a mořští savci, jako jsou delfíni a tuleňi, mohli tvořit až polovinu stravy těchto dávných předků. Vědci byli vynalézavostí a zručností těchto dávných rybářů velice překvapeni.

Podle důkazů objevených na místě je pravděpodobné, že neandrtálci používali jako návnadu rybu a jakési proutěné koše. Vědci nyní chtějí studovat, jaký vliv mohla mít mořská strava na kognitivní schopnosti neandrtálců. Dále čtěte: (Vědci objevili fosili stvoření, které je pradávným předkem většiny tvorů na Zemi, včetně lidí).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu