Planeta, která se výrazně podobá Zemi, se nachází těsně vedle Sluneční soustavy

Věda a technika 11. dubna 2020 | 10:04 — Lukáš Bauer
Astronomům se podařil jedinečný objev, když v sousedním hvězdném systému objevili planetu, která se nápadně podobá Zemi. Svět v sousedství je skalnatou planetou, která obíhá malého červeného trpaslíka, tedy hvězdu na sklonku života. Vědci chtějí planetu využít ke zkoumání a získávání znalostí o skalnatých exoplanetách.
Další 1 fotografie v galerii
Planeta podobná Zemi se nachází v blízkosti Sluneční soustavy / Internet

V sousedním hvězdném systému, který je vzdálený pouze 66,5 světelných let od nás, se astronomům nedávno podařilo objevit svět, který se v mnohem podobá naší Zemi. Skalnatá planeta obíhající červeného trpaslíka se může pro vědce stát cenným výzkumným cílem.

První exoplanetu objevili vědci v roce 1992 a od té doby jich bylo v naší galaxii objeveno více než čtyři tisíce. Díky tomu astronomové dnes mají mnohem hlubší znalosti ohledně planetárních systémů, jejich formování a schopnosti rozvíjet se. Stále je však mnohé, co zůstalo nezodpovězeno, a proto vědci hledají blízké planety, které by byly vhodné k výzkumu.

Podle vědců jsou totiž skalnaté planety obtížně měřitelné a těžko charakterizovatelné. K výzkumu totiž vědci potřebují, aby planety byly kolem dostatečně jasné hvězdy a bylo tak možné jejich bližší pozorování.

Objev planety s označením GJ 1252, která obíhá červeného trpaslíka, je unikátní tím, že planeta je velice blízko a tedy dobře pozorovatelná. Vědci zjistili, že planeta je přibližně 1,2krát větší než Země a hmotnost má téměř dvojnásobnou. Obíhá kolem červeného trpaslíka s názvem GJ 1252, což je drobná hvězda ani ne poloviční velikosti Slunce. Jeden den na této planetě trvá pozemských 12,4 hodiny.

Ve vzdálenosti pouhých 66,5 světelných let je systém v tak malé vzdálenosti, že hvězda je dostatečně jasná pro výše zmíněná pozorování. Tento červený trpaslík je navíc neobvykle klidný, což dále usnadňuje vědcům práci. Nyní budou planetu zkoumat s cílem dozvědět se více o existenci a vzniku skalnatých planet o velikosti Země. Dále čtěte: (Vědci objevili zvláštní planetu. Její povrch bičují deště tekutého kovu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu