Ruská kosmická agentura obvinila USA z okupování vesmíru. Nelíbí se jí plány na těžbu surovin z jiných planet

Věda a technika 11. dubna 2020 | 17:14 — Lukáš Bauer
Ruská vesmírná agentura Roskosmos obvinila prezidenta Spojených států Donalda Trumpa ze záměru ovládnout planety ve vesmíru s cílem získat přístup k nerostným surovinám. Roskosmos vydal prohlášení krátce poté, co Trump podepsal nové nařízení americké politiky komerční těžby mimo planetu Zemi.
Další 2 fotografie v galerii
Podle Roskosmosu není možné, aby si USA přivlastnovaly vesmírný prostor / Internet

Ruská kosmická agnetura Roskosmos obvinila amerického prezidenta Donalda Trumpa ze snahy ovládnout blízké planety ve vesmíru. Ruská strana se ozvala krátce poté, co Trump podepsal nové nařízení týkající se americké politiky v rámci těžby nerostných surovin ve vesmíru.

Podle Roskosmosu tak agresivní politika Spojených států může narušit spolupráci v rámci výzkumu vesmíru. „V dějinách lze najít příklady, kdy jedna země začala dobývat jiná území a k čemu to vedlo. To by všichni měli mít na paměti,“ uvedl náměstek ředitele Roskosmosu Sergej Saveljev.

Trump podle šéfa Roskosmosu Dmitrije Rogozina rozjíždí nové hvězdné války, protože již dříve nařídil zřízení takzvaného vesmírného vojenského velitelství. Ruská strana se také podle slov Rogozina snaží najít souvislost mezi dvojicí prohlášení, která v poslední době Trump vydal. Jedná se o plánovaném usazení USA na území Měsíce a dalších nebeských těles a druhé o mimořádném stavu v USA kvůli koronaviru.

Nařízení z počátku týdne uvádí, že Spojené státy se budou snažit vyjednat společná prohlášení a dvoustranná a mnohostranná ujednání se zahraničními státy o bezpečných a udržitelných operacích pro veřejné a soukromé objevování a využití vesmírných zdrojů. Je v něm také zmínka o tom, že USA nehledí na vesmírný prostor jako na místo, které patří celé planetě.

Podle Roskosmosu se tímto prohlášení dostávají Spojené státy do rozporu se základní představou o vesmíru, který patří celému lidstvu. Podle Peskova je jakýkoliv pokus o přivlastnění si vesmírných těles pro komerční účely naprosto nepřijatelný jak pro Rusko, tak pro celý svět. Trumpova prohlášení navíc přicházejí v době, kdy jsou vztahy mezi Ruskem a USA nejchladnější od dob studené války. Vesmírná spolupráce však zatím pokračuje navzdory všem neshodám mezi oběma velmocemi. Dále čtěte: (Planeta Saturn pravděpodobně zažije během příštích sto milionů let dramatickou změnu).

Témata: Rusko, USA, Trump, planeta, plány
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu