Vědci objevili ve vesmíru záhadný objekt obíhající kolem černé díry. Objev potvrzuje sto let starou teorii

Věda a technika 26. dubna 2020 | 12:52 — Lukáš Bauer
Astronomové díky novému objevu zvláštní hvězdy obíhající kolem masivní černé díry znovu potvrdili jednu z Einsteinových teorií. Einstein totiž v roce 1915 předpověděl, že gravitační vliv černé díry může být dostatečně silný na to, aby ovlivnil oběžné dráhy sousedních objektů.
Další 2 fotografie v galerii
Záhadná hvězda obíhá černou díru / Internet

Astronomové objevili velice zvláštní hvězdu, která obíhá kolem masivní černé díry. Tento objev znovu po letech potvrzuje Einsteinovu teorii, která hovoří o tom, že gravitační vliv černé díry může být natolik výrazný, že dokáže ovlivnit tělesa v její blízkosti.

Tento objev je výsledkem spolupráce mezinárodního týmu vědců, kteří pohyb zvláštní hvězdy monitorovali. Díky pečlivému pozorování zjistili, že hvězda s názvem S2 přibližně jednou za šestnáct pozemských let obíhá černou díru ve středu naší galaxie.

Supermasivní černá díra s názvem Sagittarius A* se nachází asi 26 tisíc světelných let od Země. Podle předchozích pozorování je známo, že tato černá díra neustále roste a pohlcuje tak okolní materiál.

„Normálně se hvězda pohybuje na eliptické oběžné dráze, ale pokud je gravitace některého objektu v její blízkosti dost silá, oběžná dráha vytváří méně pravidelné tvary," uvedl k objevu astronom Frank Eisenhauer z institutu pro mimozemskou fyziku Max Planck v Německu. 

Astronomové v rámci pozorování hvězdy S2 využívají data z velkého dalekohledu observatoře v jižní Evropě. Díky datům za posledních 27 let se jim podařilo detailně zmapovat celou oběžnou dráhu hvězdy kolem černé díry. Tento objev astronomům poslouží jako základ pro podobná pozorování jiných hvězd. Dále čtěte: (Masivní černá díra roztrhala neutronovou hvězdu. Pozorovat tuto událost je extrémně vzácné).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu