Raketa společnosti SpaceX vynese na oběžnou dráhu další českou vědeckou družici

Věda a technika 05. května 2020 | 08:34 — Lukáš Bauer
Do vesmíru vynese raketa Falcon 9 společnosti SpaceX další českou družici s názvem VZLUSAT-2. Nový nanosatelit Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) ponese mimo jiné experimentální kameru pro zkoumání zemského povrchu. Na oběžnou dráhu by se družice měla dostat již koncem letošního roku.
Další 3 fotografie v galerii
Nová česká družice se dostane na oběžnou dráhu koncem roku / VZLÚ

Na oběžnou dráhu se dostane další česká družice, která nese jméno VZLUSAT-2. Speciální nanosatelit vybavený experimentální kamerou chce do vesmíru již koncem tohoto roku dostat Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ). Družici vynese na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Nanodružice se tak připojí ke svému předchůdci, který obíhá Zemi od roku 2018. Obě družice jsou součástí strategického projektu VZLÚ Space 2030, jehož cílem je do roku 2030 vybudovat na oběžné dráze síť družic, která bude schopna plnit nejrůznější komerční i vědecké úkoly.

Nová družice bude provádět ve vesmíru průkopnické práce, protože jejím primárním úkolem bude ověřit technologie, které budou využity pro nastávající mise. Kromě experimentální kamery pro zemský průzkum bude vybavena také přístroji pro řízení polohy a novou generací přístrojů použitých u předchozí mise.

Na přípravě druhého satelitu bylo zapojeno nově vzniklé oddělení družicových systémů, které sídlí v Brně. Díky otevření nového oddělení se VZLÚ podařilo výrazně navýšit kapacity pro budoucí vesmírné projekty.

Výzkumný a zkušební letecký ústav je národní centrum pro výzkum, vývoj a testování v letectví a kosmonautice. Nanodružice VZLUSAT-1 shromáždila data pro výzkum zemské radiace a ověřila vlastnosti nových českých kompozitů pro kosmické použití. Dále čtěte: (Družice Tiros 1 před šedesáti lety odstartovala novou éru. Díky ní se zlepšil život milionů lidí).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu