Nejsilnější zemětřesení na světě zničilo jihoamerický stát. Desítky metrů vysoké tsunami pak dokonaly dílo zkázy

Věda a technika 23. května 2020 | 12:32 — Lukáš Bauer
Dne 22. května 1960 se odehrála jedna z nejděsivějších katastrof v historii planety, když v Chille propuklo zemětřesení o dosud nevídané síle. Nejsilnější zemětřesení v historii, které dosáhlo 9,5 stupně Richterovy škály rozpoutalo peklo nejen na pevnině, ale také v moři kde se zvedly až pětadvacetimetrové ničivé vlny tsunami.
Další 2 fotografie v galerii
Zemětřesení v Chille způsobilo obrovské vlny tsunami / U.S. Navy / National Geophysical Data Center.

Dosud nejsilnější zemětřesení v historii pozorování a měření geologických aktivit Země se odehrálo v Chille před šedesáti lety. Dne 22. května 1960 zasáhlo jihoamerickou zemi zemětřesení o síle 9,5 Richterovy škály, které zničilo tisíce budov. Zemětřesení navíc zvedlo v moři obrovské, až 25 metrů vysoké vlny tsunami, které vymazaly z mapy mnoho pobřežních oblastí.

Následky tohoto ničivého zemětřesení pocítili nejen v samotném Chille, ale také na Havaji, v Japonsku, na Filipínách a v Kalifornii, kde způsobily vlny tsunami značné materiální škody a oběti na lidských životech. Celkem si katastrofa vyžádala přibližně šest tisíc obětí a až dva miliony lidí zanechala bez střechy nad hlavou.

Dnes by byli geologové obezřetnější a je dost možné, že díky moderním technologiím by se podařilo mnoho z obětí zachránit. Den před těmito ničivými otřesy se totiž na jihu Chille ozvalo varovné zemětřesení o síle 7,7 Richterovy škály, které, jak se později ukázalo, bylo pouze předvojem strašné katastrofy. Toto slabší zemětřesení zničilo mnoho budov a způsobilo přerušení dodávek elektřiny.

Druhý den, tedy 22. května po třetí hodině odpoledne, zasáhla oblast v okolí města Valdivia série dalších otřesů, která během necelé čtvrt hodiny zničila obrovské množství budov a ulice zaplavila řeka. Toto zemětřesení také zvedlo obrovskou vlnu tsunami, která rychlostí 150 kilometrů za hodinu dorazila na pobřeží a zničila mnoho pobřežních vesnic. Díky velkému úsilí se jen těsně podařilo zabránit protržení jezera Riñihue, které mohlo pohřbít až dalších sto tisíc lidí.

Jižní pobřeží Chille se nachází  v takzvaném trojném bodě, kde se setkávají tři tektonické desky. Na tomto místě dochází k posouvání oceánského hřbetu pod jihoamerickou desku a tato oblast je díky tomu místem velice silných a častých zemětřesení. Dále čtěte: (Loňská erupce indonéské sopky způsobila gigantickou vlnu tsunami. Byla vysoká jako mrakodrap).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu