Spojené státy podniknou první krok k vesmírné nezávislosti na Rusku

Věda a technika 24. května 2020 | 08:01 — Lukáš Bauer
Americká vesmírná agentura NASA dala v pátek zelenou prvnímu startu lidské posádky na palubě vesmírné lodi Crew dragon společnosti SpaceX. První dvojice astronautů by tak mohla na palubě nové vesmírné lodi odstartovat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) již příští týden.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírná loď Crew dragon se vydá k ISS s lidskou posádkou / NASA

V pátek dala NASA zelenou historicky prvnímu startu vesmírné lodi Crew dragon americké vesmírné společnosti SpaceX s lidskou posádkou. NASA uvedla, že první start se může uskutečnit už příští týden ve středu. Jedná se tak o historický milník a další krok k nezávislosti USA na ruských technologiích v rámci letů lidské posádky do vesmíru.

Spojené státy tak vyšlou svou vlastní kosmickou loď s astronauty do vesmíru po více než devíti letech. Zástupci SpaceX a NASA se ve čtvrtek sešli v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, aby před prvním letem s lidskou posádkou absolvovali poslední zkoušky.

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley mají podle plánu vyletět do vesmíru na palubě Crew dragon z Kennedyho historické Launch Pad 39A v 16:33 místního času (20:33 UTC). K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) by měli doletět následující den.

NASA před lety zadala zakázky v hodnotě 3,1 miliardy dolarů společnosti SpaceX a 4,9 miliardy dolarů společnosti Boeing ve snaze získat zpět nezávislost na Rusku. První let s lidskou posádkou po devíti letech znamená jasný krok USA k nezávislosti na ruských vesmírných raketách a kosmické lodi Sojuz, která byla dosud jediným dopravním prostředkem pro lety astronautů k ISS.

Na rozdíl od raketoplánů, které létaly s posádkou do vesmíru až do roku 2011, obsahuje vesmírná lod Crew dragon také únikový systém, který se aktivuje v případě, kdyby došlo k nějakému závažnému problému. Na konci své mise bude kapsle navedena do atmosféry a zřítí se do moře s pomocí obrovských padáků, podobně jako tomu bylo u slavných misí Apollo. Dále čtěte: (Největší kosmický incident za poslední desetiletí. Obrovský kus rakety se řítil zcela nekontrolovaně na Zemi).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu