Ruskou Sibiř mohou díky anomálii zasáhnout zvláštní požáry. Hoří dokonce i pod ledem

Věda a technika 10. června 2020 | 12:27 — Lukáš Bauer
Na daleké Sibiři byly během května zaznamenány teploty nejméně o deset stupňů Celsia vyšší, než je dlouhodobý průměr. Podle evropské meteorologické služby Copernicus se jednalo o vůbec nejteplejší měsíc od počátku celosvětového měření. Kvůli těmto vysokým teplotám se vědci obávají, že Sibiř mohou zasáhnout takzvané zombie požáry.
Další 1 fotografie v galerii
Sibiř mohou zasáhnout horší požáry než v loňském roce / Pierre Markuse / Flickr

Meteorologické přístroje zaznamenaly na daleké Sibiři teploty, které se pohybují deset stupňů Celsia nad dlouhodobým průměrem. Podle evropské meteorologické služby Copernicus Climate Change Service (C3S) jsou anomálie na Sibiři patrné již od ledna.

Vysoké teploty vědecké přistroje zaznamenaly zejména v okolí řek Ob a Jenisej, které provázelo také nadměrné a předčasné tání ledu. Teploty v okolí těchto dvou řek vysoce převyšovaly průměry z měření v letech 1981 - 2010.

S táním permafrostu přichází velké problémy

Sibiř je oblastí s největší plochou permafrostu na světě a na večně zmrzlé půdě tak stojí celá města a řada průmyslových objektů. Tato skutečnost vědce znepokojuje, protože tání permafrostu může být příčinou velkých problémů. Podle vyšetřovatelů bylo tání příčinou obrovské ekologické katastrofy u města Norilsk, kde vyteklo 21 tisíc litrů nafty do místní řeky.

Extrémní teploty v oblasti znamenají ale i další rizika, jako jsou například takzvané zombie požáry. Tento typ požáru dokáže hořet velice dlouhou dobu pod ledem a pokud dojde k jeho roztání, může se ohnisko znovu rozšířit a způsobit povrchové hoření. Silné požáry, které Sibiř zasáhly v loňském roce, byly totiž pokryty ledem a na těchto místech může znovu dojít k vznícení.

Zombie požáry znamenají velkou hrozbu

Na některých místech se už ohniska začínají objevovat na povrchu a hrozí, že se krajina znovu ocitne v plamenech. Experti se proto obávají, že kvůli zombie požárům by letos mohly Sibiř zasáhnout požáry ještě silnější než v loni.

Sibiř ale není jediným místem na Zemi, kde byly naměřeny nadprůměrné teploty. Teploty vysoko nad průměrem byly naměřeny také v částech Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Afriky a Antarktidy. Dále čtěte: (Sibiřský kráter Batagajka neustále roste. Odhaluje pozůstatky zvířat i celých lesů).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu