NASA plánuje vrátit na Mars meteorit, jenž dopadl na Zemi před stovkami tisíc let

Věda a technika 29. července 2020 | 09:21 — Lukáš Bauer
Plánovaná mise na Mars, která počítá s přistáním zcela nového roveru na povrchu Marsu, s sebou přináší jednu zajímavost. NASA chce totiž na rudou planetu přivézt zpět meteorit, který z Marsu dopadl na Zemi před šesti sty tisíci lety.
Další 2 fotografie v galerii
Rover přistane ve velkém kráteru / Pixabay

Je to sice podobné jako nošení dříví do lesa, ale jedná se o symbolický akt. NASA plánuje během své nastávající mise na Mars na jeho povrch dopravit kus meteoritu, který z rudé planety spadl na Zemi před 600 tisíci lety.

Tento kus meteoritu na povrch Marsu vrátí nový robotický rover, který bude zkoumat povrch planety. Kusy meteoritu, které budou na palubě roveru Perseverance, který ve čtvrtek 30. července odstartuje na svou dlouhou misi, se tak po stovkách tisíc let vrátí na svou rodnou planetu.

Nový rover zároveň využije meteorit ke kalibraci svých palubních přístrojů. Na povrchu Marsu bude totiž plnit velice důležitý úkol - pátrání po stopách dávného života.

Rover přistane v Jezeře

Pokud vše půjde podle plánu, rover Perseverance odletí na raketě Atlas V. Dvouhodinové startovací okno na floridském Mysu Canaveral začíná v 13.50 h. Cesta k Marsu potrvá sedm měsíců, přičemž na jeho povrchu vozítko přistane 18. února. Rover bude vysazen v 45kilometrovém kráteru Jezero, ve kterém kdysi bylo jezero a říční delta.

Náraz velkého meteoritu

Jedna z částí meteoritu vznikla před 600-700 tisíci lety, kdy do povrchu Marsu narazil velký asteroid, který uvolnil do vesmíru velké množství horniny. Jeden z úlomků se dostal až na Zemi, kde ho v roce 1999 objevili na území Ománu. Dále čtěte: (Jak satelit o velikosti kufříku zachránil misi na Mars. NASA v něm vidí budoucnost průzkumu vesmíru).

Témata: Mars, meteorit, rover, mise, NASA
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu