Jaderný výbuch provázejí velmi specifické jevy. Experti se vyjádřili k ničivé explozi v Bejrútu

Vojenství 05. srpna 2020 | 19:29 — Lukáš Bauer
Odborníci na trhaviny se shodují, že ničivý výbuch, který otřásl přístavem v libanonském Bejrútu, nebyl způsoben jadernou náloží. Mnoho lidí nad touto možností spekulovalo, protože exploze vytvořila obří tlakovou vlnu, která srovnala se zemí části města, a mohla tak skutečně připomínat výbuch menší jaderné bomby.
Další 2 fotografie v galerii
Bejrútem otřásl mohutný výbuch, který srovnal se zemí přístav / Pixabay (ilustrační fotografie)

Děsivou explozi, která v úterý otřásla libanonským Bejrútem, provázela obří tlaková vlna podobná jako při výbuchu nukleární bomby. Lidé ihned začali spekulovat nad tím, že se mohlo jednat o jaderný útok. Tyto domněnky však vyvrátili odborníci na trhaviny, kteří jako příčinu exploze označili tisíce tun dusičnanu amonného.

Na počátku tragédie byla porouchaná loď

Téměř 2 750 metrických tun dusičnanu amonného neboli ledku bylo v Bejrútu uskladněno od roku 2013, kdy loď Rhosus plující pod moldavskou vlajkou z Gruzie do Mosambiku zaznamenala problémy s motorem a nemohla pokračovat ve své plavbě. Málokdo asi tehdy mohl tušit, že o sedm let později způsobí její náklad tak obrovské neštěstí.

Mohutná exploze srovnala se zemí prakticky celý přístav a připravila o střechu nad hlavou přibližně 300 tisíc lidí. Tlaková vlna vytvořená explozí napáchala škody v okolí desítek kilometrů od epicentra výbuchu.

Spekulace o jaderné bombě

Téměř ihned po explozi a zveřejněném videu, na kterém je vidět, jak se šíří tlaková vlna do okolí, se objevily spekulace o tom, že se jedná o jaderný výbuch. Experti na jaderné zbraně však tuto myšlenku vyvrátili ještě dříve, než se objevily informace, že za explozí je obrovské množství dusičnanu amonného.

Ještě předtím, než libanonští úředníci uvedli, že výbuch byl způsoben velkou zásobou dusičnanu amonného uloženou ve skladu v přístavu, experti, kteří studují jaderné zbraně, rychle a jednoznačně odmítli myšlenku, že Bejrút byl zasažen jadernou bombou.

Chvíli před explozí se nad přístavem vznášel znepokojivý oblak kouře a podle očitých svědků z místa létaly záblesky, protože se poblíž nachází také sklad s pyrotechnikou. O chvíli později se ozval druhý, tentokrát ohlušující výbuch, který provázela obrovská tlaková vlna a houbovitý oblak kouře podobný tomu, který se objevuje typicky po výbuchu jaderné zbraně.

Experti postrádali jasné znaky jaderného výbuchu

Mezi prvními se k situaci vyjádřil Martin Pfeiffer, kandidát PhD. na University of New Mexico, který zkoumá historii a vývoj jaderných zbraní. „Očividně nejde o jadernou zbraň, ale o výbušninu, která způsobila tuto explozi,“ uvedl na svém twitterovém účtu Pfeiffer.

Pfeiffer také naznačil, že exploze postrádala dva znaky jaderné detonace, kterými jsou oslepující bílý záblesk a výrazný nárůst tepla, který by zapálil mnoho domů v okolí a způsobil ošklivá zranění mnoha lidem. 

Přestože se pravděpodobně nejednalo o záměrný útok, exploze byla extrémně ničivá. V místě detonace zemřelo nejméně 135 lidí a dalších 5 tisíc bylo v souvislosti s explozí zraněno. Podle guvernéra Bejrútu Marwana Abbouda se škody předběžně odhadují mezi třemi a pěti miliardami dolarů (66-110 miliard korun). Dále čtěte: (Experti se vrátili po více než 70 letech na místo, kde se testovaly jaderné bomby. Průzkum ukázal zajímavá zjištění).

Témata: Bejrút, exploze, bomba
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu