Obří radioteleskop pro hledání mimozemského života byl zničen. V jeho parabole je třicetimetrová díra

Věda a technika 14. srpna 2020 | 18:05 — Lukáš Bauer
Astronomové k jejich zděšení zjistili, že utržený kabel udělal obrovskou díru do paraboly jednoho z největších teleskopů na světě, který vyhledává planety v potencionálně obytné zóně kolem své hvězdy. Lovci exoplanet si tak budou muset dát na čas pauzu, protože radioteleskop bude opravován.
Další 2 fotografie v galerii
Teleskop postihla havárie, kterou způsobil utržený kabel / Arecibo Observatory

Obří radioteleskop Arecibo v Portoriku, kerý je určen k vyhledávání mimozemského života, byla vážně poškozen a je mimo provoz. Do paraboly radioteleskopu totiž uhodil utržený kabel a udělal do ní velkou díru, kterou bude nutné před opětovným spuštěním teleskopu opravit.

Jedná se o jedno z nejvýznamnějších astronomických zařízení na světě, které pomáhá hledat mimozemský život. Utržený silný kabel vytvořil v plášti paraboly obří díru, která měří necelých třicet metrů. Tímto kabelem byla udržována na místě kovová plošina nad parabolou teleskopu.

Přetržený pomocný kabel vytvořil v talíři portorické observatoře Arecibo přes třicetimetrovou díru. Podle všeho došlo k tomuto velkému poškození teleskopu v pondělí ráno. 

Poškození je rozsáhlé

Kromě samotné paraboly těžký kabel poškodil také několik panelů přístroje, jenž slouží k zaměření rádiových vln na přesné místo ve vesmíru. Stejně tak byla poškozena i samotná plošina, která k zařízení umožňuje přístup.

Rádiovou observatoř Arecibo krátce na přelomu července a srpna zavřely pro tropickou bouři Isaias, která zasáhla i Portoriko. Současné poškození je největší od roku 2017, kdy observatoř zasáhl hurikán Maria. Opravy po živelné pohromě stále pokračují.

Odhalil potencionální hrozbu

Tento rok krátce před nehodou vědci pomocí Arecibo zkoumali asteroid, který byl v dosahu radioteleskopu. Téměř 500metrové těleso s označením 2020 NK1 objevili začátkem července. V NASA tehdy po předběžných výpočtech odhadli, že mezi lety 2086 až 2101 je šance na srážku se Zemí 1:70 000 a chtěli provést bližší průzkum. Dále čtěte: (Ruská rádiová frekvence vysílá podivné šifry už desítky let. Kde se zařízení nachází, zůstává záhadou).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu