Astronomové upozornili, že v úterý Zemi jen těsně minul velký asteroid

Věda a technika 03. září 2020 | 07:12 — Lukáš Bauer
Astronomové upozornili, že v úterý v podvečer prolétl kolem Země v těsné blízkosti velký asteroid. Vesmírné těleso se přiblížilo k naší planetě na vzdálenost pouhých 120 tisíc kilometrů, což je přibližně třetina vzdálenosti Měsíce od Země.
Další 1 fotografie v galerii
K Zemi se jen těsně přiblížil asteroid / Pixabay

Zemi jen těsně minul velký asteroid, který v úterý v 18:12 prolétl ve vzdálenosti pouhých 120 tisíc kilometrů. Taková vzdálenost je ve vesmíru skutečně zanedbatelná, přesto však vědci upozornili, že pravděpodobnost srážky byla minimální.

Těleso s názvem 2011 ES4 patří s velikostí 22-49 metrů k větším asteroidům, které se dokázaly přiblížit k Zemi. Bylo dvakrát větší než meteorid, který v roce 2013 způsobil škody v oblasti Čeljabinsku v Rusku. Během exploze v atmosféře bylo tehdy zraněno přibližně 1500 lidí.

Chybí jednotný systém varování

Astronomové se snaží potencionálně nebezpečná tělesa sledovat dlouhodobě, zatím však neexistuje žádný centralizovaný systém varování před podobnými hrozbami přicházejícími z vesmíru. Jen letos se přitom k Zemi přiblížilo nejméně šest těles, přičemž ve vesmíru je potencionálně nebezpečných téměř deset tisíc známých asteroidů.

„Vesmír je naštěstí relativně prázdný a statisticky nemusí dojít za existenci lidské civilizace k takovému nárazu, jaký se odehrál před 65 miliony lety a zničil dinosaury,“ uvedl k průletu asteroidu německý astronom Manfred Gaida.

Asteroid se k Zemi vrátí

Asteroid s označením 2011 ES4 patří k planetkám typu Apollo, což znamená, že se většinu času nachází za oběžnou dráhou Země. Mezi nejznámější objekty tohoto typu patří čtyřkilometrový Toutatis, který se k Zemi přibližuje každé čtyři roky. Stejně tak se vrátí i asteroid 2011 ES4. Podle astronomů jeho návrat vychází na rok 2055. Dále čtěte: (Ledovec pokrývající Grónsko se rozpadá. Dosáhl takového bodu tání, ze kterého již není návratu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu