Hlubokomořským sonarem byl u pobřeží Norska objeven vrak legendárního nacistického křižníku

Vojenství 11. září 2020 | 07:45 — Lukáš Bauer
U norského pobřeží byl objeven vrak německého křižníku z dob druhé světové války. Podle expertů se jedná o legendární nacistický křižník Karlsruhe, který byl potopen před osmdesáti lety, během druhé světové války. Dodnes je na jeho boku jasně patrný hákový kříž.
Další 1 fotografie v galerii
Palebné zbraně, jimiž byl křižník vyzbrojen / Stattnet

Nacistický křižník Karlsruhe vedl během druhé světové války strategickou invazi do Norska. Plavidlo však bylo potopeno a přestože byl jeho příběh velice dobře známý, téměř osmdesát let nikdo netušil, kde se jeho vrak nachází. Jeho vrak byl poprvé lokalizován podmořským sonarem před třemi lety, nebylo však jisté, zda se jedná právě o křožník Karlsruhe.

Během své poslední bitvy, která se odehrála u norského pobřeží, bylo plavidlo nejprve zasaženo norským dělostřelectvem a později také torpédem z britské ponorky. Křižník utrpěl velmi rozsáhlé poškození a německé námořnictvo se rozhodlo pro jeho potopení.

Objeven byl náhodou

Vrak legendárního nacistického křižníku byl objeven zcela náhodou norskou energetickou společností Stattnet. Společnost dělala průzkum mořského dna sonarem v téměř půlkilometrové hloubce pouhých patnáct metrů od jednoho z elektrických podmořských kabelů. Na trupu velice dobře zachovalého plavidla byl při průzkumu miniponorkou objeven ještě jasně patrný německý hákový kříž. 

Když se 8. dubna 1940 Němci připlavili k norskému přístavu Kristiansand na jihu země, invazi zastavila mlha. Museli počkat do dalšího rána, aby se mohla flotila bezpečně dostat do fjordu, který směřoval k městu.

Dělostřelecká palba a torpéda

Samotný útok vedl německý křižník Karlsruhe. Hned po vstupu do fjordu na něj obránci z pevnosti spustili těžkou dělostřeleckou palbu. Loď se stihla natočit tak, aby střelbu opětovala boční salvou ze svých devíti děl. Byla však zasažena několika dělostřeleckými granáty ráže 280 mm a později ještě nejméně dvěma torpédy a na její palubě zemřely stovky německých námořníků. Dále čtěte: (Byl objeven vrak nesmrtelné bitevní lodě. Během druhé světové války přežila množství zničujících útoků).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu