Nový vesmírný motor Raptor bude pohánět kosmickou loď Starship. SpaceX poprvé ukázala záznamy z jeho testů

Věda a technika 29. září 2020 | 11:02 — Lukáš Bauer
Americká vesmírná společnost SpaceX minulý týden poprvé zveřejnila videa a data z testů nových raketových motorů Raptor. Tato nová generace kosmických motorů by měla být pohonem pro vesmírnou loď Starship, která je v současné době ve fázi vývoje.
Další 1 fotografie v galerii
Nové raketové motory budou pohánět loď Starship ve vesmíru / SpaceX

Společnost SpaceX v minulém týdnu zveřejnila první testy svých nových motorů, které budou pohánět budoucí vesmírnou loď Starship. Během testu byl motor použit pro kompletní simulaci zážehu. Společnost nyní zveřejnila záběry, na kterých je celý průběh zážehu zachycen.

Nové raketové motory Raptor jsou testovány v texaském zařízení McGregor. Spolu se záběry zveřejnila společnost SpaceX také srovnání starých motorů Raptor s nově vyvíjeným motorem. Na přibližně patnáctisekundovém záběru je vidět, jak z motoru vyšlehne obrovský plamen a kamera se třese vlivem silných vibrací.

Dostatek výkonu pro vesmírné lety

Takzvaný vakuový Raptor, jak mu společnost říká, je mnohem větší než v současné době používané verze motoru. Díky tomu bude pro loď dostatečně silný, aby se mohla pohybovat ve sluneční soustavě. Na dlouhé vzdálenosti by totiž současné motory nestačily.

Společnost SpaceX počítá s tím, že vesmírná loď Starship bude létat s nákladem mezi Zemí, Marsem a Měsícem. Starship bude opětovně použitelná loď, kterou na oběžnou dráhu vynese nosná raketa Super Heavy. Podle dřívějšího vyjádření Elona Muska bude loď Starship vybavena třemi staršími a třemi novými motory Raptor.

Starship je ve fázi testování prototypů

Společnost v současnosti testuje design i konstrukci lodě postupně pomocí menších prototypů, některé se vznesly až do výšky 150 metrů. Zatím byl každý prototyp vybaven pouze jedením původním motorem Raptor. Dále čtěte: (Nová kosmická loď SpaceX bude testována již příští měsíc. Může nahradit ruský Sojuz).

Témata: motor, Raketa, Raptor, SpaceX
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu