Astronomové objevili podivnou planetu. Temný svět bez hvězdy pluje vesmírem

Věda a technika 05. října 2020 | 08:49 — Lukáš Bauer
Astronomové učinili významný objev, když detekovali temnou planetu, která nemá žádnou hvězdu. Záhadné těleso tak jen pluje naší galaxií zcela osamocené. Díky tomu, že planety nemají svou hvězdu, je velice obtížné je najít a jedná se tak o velice vzácný astronomický objev.
Další 1 fotografie v galerii
Osamocená planeta pluje v temnotách vesmíru / Pixabay

Planeta o velikosti Země vznášející se vesmírem byla objevena týmem astronomů. Podobné objevy jsou velice vzácné, protože tyto temné světy nejsou vidět, a je proto velice těžké je zpozorovat.

Vědci tyto planety označují za toulavé planety a jedná se o vesmírný objekt o velikosti planety, který neobíhá mateřskou hvězdu. Tyto objekty jsou známé od 90. let dvacátého století, kdy byly poprvé pozorovány díky využití techniky gravitační čočky. Vědci předpokládají, že se uvolnily do vesmíru po srážce s nějakým větším tělesem.

Podobných planet jsou tisíce 

Vědci odhadují, že takových planet se kolem nas nacházejí tisíce, jen velice málo z nich se však podaří dnešními technologiemi objevit. Tyto planety totiž vydávají jen velice málo světla a splývají tak s okolním vesmírem.

Stejně tak je těžké tyto osamělé planety identifikovat pomocí infračervených spektrometrů, protože planeta je bez hvězdy velice chladným místem. Jediná chvíle, kdy ji vědci mohou vidět, je, když se dostane do zorného pole s jasnějším objektem za planetou. Světlo z této hvězdy se pak kolem planety ohýbá a zakřivuje vlivem její gravitace.

Zachytit planetu je složité

Vědecký tým, který planetu odhalil, využil vesmírný dalekohled Nancy Grace Roman Space Telescope. Zachytit ji, bylo podle vědců velice obtížné. Měli vždy jen několik hodin, než mikrogravitační čočka zmizela. Objev této planety je důležitý pro lepší pochopení vývoje a existence planet v naší galaxii. Dále čtěte: (Na Marsu se nacházejí nejméně čtyři vodní jezera. Vědci potvrdili jejich přítomnost).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu