Ohnivý meteorit, který zasáhl americký stát Michigan, přinesl starověké organické sloučeniny

Věda a technika 30. října 2020 | 09:37 — Lukáš Bauer
Ohnivý meteorit, který před dvěma lety dopadl do jezera v americkém státě Michigan, vědcům odhalil pradávné mimozemské sloučeniny. Během jeho rozboru bylo totiž zjištěno, že obsahuje tisíce organických sloučenin, které vznikly před miliardami let. Tyto sloučeniny mohou podle vědců přinést důležité poznatky o vzniku života na zemi.
Další 2 fotografie v galerii
Meteorit dopadl na zamrzlé jezero, kde byl později nalezen / American Meteor Society/Robert Lunsford

V roce 2018 dopadl do zmrzlého jezera v americkém Michiganu ohnivý meteorit, který byl později objeven. Vědci ho podrobili pečlivému výzkumu, který ukázal překvapivé zjištění. Meteorit totiž přinesl na Zemi organické sloučeniny, které mohou být podle vědců staré až několik miliard let.

Tento michiganský meteor vstoupil do zemské atmosféry 16. ledna 2018 po velice dlouhé cestě mrazivým vakuem vesmíru. Nakonec rozzářil noční oblohu nad kanadským Ontariem a vidět byl také v některých částech středozápadu Spojených států. 

Sestup meteoritu do atmosféry sledoval radar, který lovcům meteoritů pomohl kus vesmírné horniny rychle lokalizovat na zmrzlém jezeře Strawberry Lake v Hamburku ve státě Michigan.

Sloučeniny, které zažehly pozemský život

Na výzkumu několika úlomků meteoritu o velikosti vlašských ořechů se podílel mezinárodní tým vědců. Jejich analýza odhalila více než 2 000 organických molekul datovaných do doby, kdy byla naše Sluneční soustava ve velice raném stádiu. Vědci se domnívají, že podobné sloučeniny mohly zažehnout vznik mikrobiálního života na naší planetě.

Vědci měli štěstí, protože nedošlo ke kontaminaci spórů meteoritu prosakováním kapalné vody, kde je velké množství nejrůznějších mikroorganizmů. Díky tom, že dopadl do ledu, voda se do spór nedostala a vědci tak mají unikátní možnost zkoumat meteoritu v jeho původním složení.

Když vesmírné horniny vstupují do atmosféry rychlostí několika kilometrů za sekundu, vzduch kolem nich se ionizuje. Extrémní teplo horninu roztaví až na 90 procent meteoritu a hornina, která přežije průchod atmosférou, se zalije do fúzní kůry o tloušťce 1 milimetru z roztaveného skla. Tento fragment uvnitř skelné kůry se tak stává nedotčeným záznamem geochemie horniny ve vesmíru. Vědci by díky výzkumu těchto hornin mohli využít poznatky pro úplné pochopení vzniku života na Zemi. Dále čtěte: Vědci zjistili, že asteroid, který vyhubil dinosaury, způsobil ještě další vážnou katastrofu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu