Bylo rozluštěno tajemství extrémně vzácného minerálu, který byl objeven v 18. století

Věda a technika 09. listopadu 2020 | 08:15 — Lukáš Bauer
Takzvaný hackmanit je nebývale vzácný minerál, který byl poprvé objeven v Grónsku. Tento kámen dokáže měnit barvu, pokud je vystaven slunci a nebo se naopak nachází v temném prostředí. Některé druhy hackmanitu dokonce svítí ve tmě a geologům se nyní podařilo popsat, jak k tomuto fascinujícímu přírodnímu úkazu dochází.
Další 1 fotografie v galerii
Hackmanit objevený v Koksha Valley, Afghánistán / Wikimedia Commons / Rob Lavinsky

Na Zemi existuje extrémně vzácný minerál zvaný hackmanit, který má naprosto unikátní vlastnosti. Tento minerál totiž dokáže měnit barvu, pokud je vystaven slunečnímu svitu. Vědcům univerzity v Turku ve Finsku se nyní podařilo popsat samotný mechanismus, který tomuto minerálu dává tak unikátní vlastnosti.

Hackmanit byl vůbec poprvé objeven a popsán v 18. století, kdy byl objeven v Grónsku. Vědce tenkrát upoutala jeho unikátní vlastnost, kdy se po vystavení slunečnímu svitu zbarvil do jasně růžového odstínu a pokud ho umístili do temného prostředí, jeho barva se vytratila. Vědci však nikdy nedokázali přesně odpovědět na to, jak k této reakci dochází, až nyní.

Záři způsobují nečistoty

Tým univerzitních vědců v čele s chemičkou materiálů Isabellou Norrbo v rámci studie publikované na vědeckém serveru Researchgate.net popsal, jak si určité typy hackmanitů uchovávají část svého světla při přechodu ze světlého do tmavého prostředí. Vědcům se podařilo zjistit, že klíčem k pochopení mechanismu tohoto záření je velice  jemná souhra mezi přírodními nečistotami v minerálu, které jsou v něm uvězněny od jeho vzniku.

Vědci mohou pozatky získané při studiu těchto vzácných materiálů později využít ke stavbě syntetických materiálů s mnohem lepšími vlastnostmi. Díky unikátním vlastnostem může totiž takový materiál dodávat světlo bez jakéhokoliv zdroje elektrické energie.

V minerálu je obsažen titan 

Během výzkumu vědci zjistili, že celému procesu výrazně napomáhá přítomnost titanu, přičemž samotná záře je poháněna přenosem elektronů. Jen koncentrace titanu však k vytvoření luminiscence nestačí, v minerálu musí být také správná kombinace dalších prvků.

Pro svou studii vědci použili vzorky hackmanitu z Grónska, Kanady, Afghánistánu a Pákistánu. Jednou z hlavních otázek výzkumu bylo, proč některé hackmanity vykazují záři a jiné ne. Díky pečlivému srovnání různých vzorků byl tým schopen spatřit požadovanou směs oranžové fotoluminiscence (přeměna absorbovaných fotonů na světlo), modré perzistentní luminiscence (vyzařující světlo bez zahřívání) a fialový fotochromismus (forma chemické transformace způsobené elektromagnetickým zářením). Jedná se tedy o složitou směs přírodních chemických reakcí, které vědci mohou využít v rámci vývoje nových materiálů. Dále čtěte: (Vzácné prvky vznikají hluboko v Zemi. Vědci rozluštili letitou záhadu, jak se dostávají na povrch).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu