Přelomový okamžik. První ostrá mise s posádkou na palubě společnosti SpaceX úspěšně odstartovala

Věda a technika 17. listopadu 2020 | 09:13 — Lukáš Bauer
Americká vesmírná společnost SpaceX překonala důležitý milník v historii svých kosmických letů. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) totiž ve své kosmické lodi Crew Dragon dopravila čtveřici astroautů. Vesmírná mise úspěšně odstartovala v neděli z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.
Další 1 fotografie v galerii
Astronauty dopravila na ISS kosmická loď Crew Dragon / SpaceX

První ostrá mise s posádkou v historii společnosti SpaceX byla úspěšně zahájena v neděli z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. V kosmické lodi Crew Dragon, kterou společnost miliardáře Elona Muska vyvinula, se čtveřice astronautů vydala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Jedná se o druhý pilotovaný let Crew Dragon a první skutečnou misi. Jako první letěla v Crew Dragon dvojice astronautů během posledních testů. NASA uplynulých devět let od zastavení programu raketoplánů využívala pro dopravu svých astronautů na ISS služby ruských raket Sojuz. 

Průlomový milník

Americká snaha o nezávislost na ruské vesmírné lodi byla nyní završena. Loď Crew Dragon, kterou na oběžnou dráhu vynesla raketa Falcon 9, dopravila na ISS americké astronauty Michaela Hopkinse, Victora Glovera a Shannon Walkerovou a Japonce Soičiho Nogučiho, kteří v pondělí v pozdních večerních hodinách podle plánu přistáli u bran ISS.

Na samotný start kosmické lodi Crew Dragon s posádkou přicestoval na Floridu z Washingtonu také americký viceprezident Mike Pence, který předsedá Národní radě pro vesmír při úřadě prezidenta USA. Zakladatel a ředitel SpaceX, podnikatel Elon Musk, byl však nucen sledovat událost z izolace, kvůli podezření na mírný průběh onemocnění covid-19.

Obavy z šíření covidu

Bezpečnostní opatření související s koronavirovou pandemií zasáhly i přípravy letu. Astronauti byli v karanténě se svými rodinami od října. Veškerý personál na zemi měl roušky a počet hostů v Kennedyho vesmírném středisku byl omezen. Za branami střediska očekávali podle AP možná až statisíce diváků na nedalekých plážích a ve městech. Dále čtěte: (Nová kosmická loď SpaceX bude testována již příští měsíc. Může nahradit ruský Sojuz).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu