Na dně Baltského moře byl objeven nacistický stroj, který ovlivnil válku jako žádný jiný

Vojenství 05. prosince 2020 | 20:13 — Lukáš Bauer
Tým potápěčů ze sousedního Německa objevil na dně Baltského moře velice vzácné zařízení, které používali nacisté během vojenských operací. Jedná se o ve své době nepřekonatelný šifrovací stroj Enigma, který dával nacistům obrovskou výhodu. Toto sofistikované zařízení bylo později prolomeno britskými experty.
Další 2 fotografie v galerii
Nacistický šifrovací stroj byl pravděpodobně vyhozen z ponorky / EPA

Na dně Baltského moře byl objeven legendární nacistický šifrovací stroj, který byl klíčovou součástí komunikační infrastruktury Třetí říše. Přístroj s názvem Enigma používal nebývale složité šifrování, které bylo prakticky nemožné prolomit. V pozdějším období druhé světové války to dokázali experti z britské rozvědky a nacisté tak ztratili jednu ze svých největších výhod.

Tento velice vzácný přístroj se podařilo objevit zcela náhodou posádce plavidla Světového fondu na ochranu přírody (WWF), jehož členové prohledávali pobřeží a zjišťovali přítomnost starých rybářských sítí. Experti se domnívají, že tato konkrétní Enigma mohla být vyhozena z jedné z nacistických útočných ponorek. Posádky ponorek totiž před kapitulací Třetí říse dostaly rozkaz zničit všechna zařízení a potopit i samotná plavidla.

Psací stroj 

Jeden z potápěčů se ponořil, a poté oznámil zbytku posádky, že na dně se nachází síť, která je však zatížena vyhozeným psacím strojem. Jeden ze členů posádky, podmořský archeolog Florian Huber však ihned tušil, že se o psací stroj určitě nejedná, a mohlo by se jednat právě o nacistický stroj Enigma. Pravděpodobnost, že by někdo vyhazoval psací stroj na otevřeném moři se mu totiž zdála velice malá.

Po dvou týdnech se na místo vrátil tým potápěčů z německého Keilu, který stroj vyzvedl. Poté, co byl „psací stroj“ vyzvednut na palubu, už nebylo pochyb o tom, že se skutečně jedná o velice raritní nacistický šifrovací stroj s názvem Enigma.

Enigma byl přenosný stroj používaný k šifrování a dešifrování tajných údajů. Využíval se od počátku dvacátých let dvacátého století, nejdříve pro šifrování civilních zpráv, později jej začala používat armáda nacistického Německa.

Prolomení změnilo průběh války

Jeho princip byl založen na poměrně složitém mechanismu otáčejících se kol, která definovala, jaká písmena si budou navzájem odpovídat. Německá armáda tak měla před spojenci velkou výhodu, protože její zprávy byly prakticky nerozluštitelné. Tento složitý šifrovací systém se podařilo prolomit až matematickým expertům z britské rozvědky, která na prolomení šifry Enigmy najala velké množství matematiků. Rozluštění kódu Enigmy výrazným způsobem přispělo k poražení nacistického Německa, které o rozluštění šifry dokonalé Enigmy nemělo nejmenší tušení. Dále čtěte: Ruská rádiová frekvence vysílá podivné šifry už desítky let. Kde se zařízení nachází, zůstává záhadou.

Témata: ponorka, Enigma, šifra, válka
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu