Nová vesmírná loď Starship byla zničena. Mohutně explodovala během přistávacího manévru

Věda a technika 12. prosince 2020 | 10:06 — Lukáš Bauer
Prototyp nové vesmírné lodi Starship, kterou vyvíjí společnost SpaceX, explodoval během pokusu o přistání v samotném závěru důležitého testu. Nová vesmírná loď byla během mohutné exploze roztržena a zcela zničena.
Další 2 fotografie v galerii
Prototyp Starship explodoval v závěrečné fázi testu / SpaceX

V závěřečné fázi důležitého testovacího letu došlo k havárii vesmírné lodi Starship, kterou v současné době vyvíjí společnost SpaceX. Během samotného přistání vesmírná loď explodovala a roztrhla se. Společnost  podnikatele Elona Muska přitom plánuje, že vesmírná loď během příštích šesti let dopraví lidskou posádku na Mars.

Ocelový prototyp vesmírné lodi Starship SN8 o celkové délce padesáti metrů a průměru devíti metrů odstartovala ve středu v noci z texaského kosmodromu Boca Chica. Její testovací let trval přibližně 6,5 minuty a neprovázely ho žádné zvláštní okolonosti ani události.

Testování motorů

Protyp vzlétl do výšky 12,5 kilometru a dosáhl tak stokrát větší výšky, než tomu bylo v předchozích testech. Přestože vše vypadalo normálně, v závěru letu se loď ocitla v plamenech a plášť se roztrhl.

Společnost SpaceX chtěla v rámci tohoto testu otestovat trojici motorů Raptor a také aerodynamické vlastnosti prototypu SN8. Podle expertů loď explodovala kvůli chybné rychlosti přistání. 

S výbuchem se počítalo

Elon Musk je známý tím, že od testů prototypů nemívá vysoká očekávání a stejně tomu bylo i v případě protoypu SN8. Musk tak podle agentury AP uvedl, že úspěch zkoušky vidí tak jedna ku třem a také připustil, že loď může během testu explodovat. Krátce po nezdařeném testovacím letu Musk napsal na Twitteru, „Mars, už jdeme“. Dále čtěte: (Vesmírná společnost SpaceX se zapisuje do dějin. Svou raketu dokázala použít už sedmkrát).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu