Po desetiletích byly na Zemi doručeny vzorky z povrchu Měsíce. Vědci doufají v nové poznatky

Věda a technika 19. prosince 2020 | 16:49 — Lukáš Bauer
Čínská sonda tento týden úspěšně doručila na Zemi vzorky z povrchu Měsíce. Jedná se tak o významnou událost v rámci dobývání vesmíru, protože poslední vzorky z měsíčního povrchu byly přivezeny během misí Apollo před více než čtyřiceti lety.
Další 2 fotografie v galerii
Čínská sonda odebrala vzorky z Měsíce / CNSA

Čínský návratový modul Chang'e-5 úspěšně dokončil misi a doručil na Zemi vzorky povrchu Měsíce. Čína se tak ve čtvrtek stala teprve třetí světovou velmocí, která odebrala vzorky z měsíčního povrchu a doručila je na naši planetu.

Bezpilotní návratový modul se vzorky půdy a hornin dosedl do severočínské oblasti Vnitřního Mongolska. Vzorky nyní vědci podrobí pečlivému výzkumu. Poslední vzorky z Měsíce byly na Zemi dopraveny naposledy před čtyřmi desítkami let.

Vesmírná velmoc

Čína se v posledních letech stává skutečným vesmírným rivalem USA a Ruska díky mohutným investicím do oblastí vojenského a vesmírného průmyslu. V uplynulých letech zaznamenal čínský vesmírný program řadu úspěchů a plánována je celá řada dalších misí.

Vesmírná sonda přistála na Měsíci 1. prosince, kde odebrala vzorky a vztyčila čínskou vlajku. O dva dny později sonda zahájila návrat na Zemi spolu s oderaným materiálem. Vědci si od jejich výzkumu slibují lepší poznání původu a formování sopečné činnosti na Měsíci.

Sopečná aktivita

Cílem čínské mise bylo přivézt na Zemi alespoň dva kilogramy materiálu z jeho povrchu. K odběru vzorků vědci určili oblast známou jako Oceanus Procellarum. Jedná se o rozlehlou plošinu tvořenou lávou z dávné sopečné aktivity. Vědci předpokládaji, že právě místní vzorky by mohly přinést odpovědi na kýžené otázky. Dále čtěte: Vědci zachytili znepokojivé signály u jedné z islandských sopek. Může ochromit Evropu jako před lety.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu