Vědci přišli na způsob, jak naprosto bezpečně odhalit lháře

Věda a technika 19. ledna 2021 | 19:02 — Lukáš Bauer
Tým vědců složený z mezinárodních expertů během nového výzkumu přišel na to, že lidi, kteří lžou, prozrazuje řeč těla. Lháře totiž prozrazuje kromě již známých vzorců v chování také to, že svými pohyby napodobuje člověka, kterému podstrkává nepravdivou informaci.
Další 1 fotografie v galerii
Díky vědeckému výzkumu je možné odhalit například partnerskou lež / Pixabay

Nejnovější výzkum mezinárodního týmu vědců naznačuje, že člověka, který lže, je možné odhalit díky jeho pohybům. Vědci totiž zjistili, že člověk, který neříká pravdu, nevědomky napodobuje pohyby osoby, které nepravdivé informace sděluje. Vědci zvěřejnili výsledky svého výzkumu v odborném časopise Royal Society Open Science.

Lež je prakticky nedílnou součástí lidské existence a dosud se vědcům nepodařilo určitou formu lhaní zjistit u žádného jiného tvora na planetě. Ruku v ruce s lidskou touhou dozvědět se pravdu, bylo provedeno již nespočet různých výzkumů, jejichž prostřednictvím se vědci snažili rozklíčovat vzorce, které by lež odhalily.

Touha dozvědět se pravdu

V minulosti tak směřovalo mnoho investic právě do této oblasti, ať už se jednalo o vývoj elektronických detektorů lži, anebo jen výzkumů, jejichž cílem bylo zjištění indicií vedoucích k odhalení lháře. Žádné z těchto řešení však není stoprocentní, a proto vědci stále bádají, jak lež bezpečně odhalit.

Vědci se proto zaměřili v novém výzkumu nejen na osobu, která lže, ale také na tu osobu, které je lež podávána, a došli k překvapivému zjištění. Tomu předcházel náročný experiment, do kterého zapojili dobrovolníky z řad studentů vysokých škol. Vědci během experimentu studentům umyslně podávali nepravdivé informace. V rámci následných rozhovorů mezi studenty pak vědci s pomocí akcelerometrů zachytili, že osoba napodobovala gestikulacemi svůj protějšek, kterému lhala.

Nejsnadnější forma mimiky

Experiment prokázal, že když dotazovaní lidé lhali, ve velkém procentu případů napodobovali pohyby tázajícího. Zároveň také platilo, že čím sofistikovanější lež, tím přesnější a četnější bylo napodobování pohybů. Podle vědců je to způsobeno tím, že věrohodná lež vyžaduje vysokou míru koncentrace a tělo bez vědomí mozku hledá určitou mimiku, jejíž nejsnadnější podobou je právě imitace toho, co člověk vidí. Dále čtěte: Oblíbená sociální síť je od pondělí nedostupná. Její pád ovlivnily americké volby.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu