Objev malého děvčete z britského Walesu oblétl svět. Mimořádný nález vyrazil přivolaným vědcům dech

Věda a technika 04. února 2021 | 18:29 — Lukáš Bauer
Čtyřletá holčička během své odpolední procházky objevila stopu dinosaura, jejíž stáří vědci odhadují na 220 milionů let. Stopa pravěkého tvora byla natolik zachovalá, že přivolaní paleontologové nemohli věřit svým očím.
Další 1 fotografie v galerii
Dokonalá stopa dinosaura byla objevena ve Walesu / National Museum of Wales

Během procházky se svým otcem objevila čtyřletá dívka nebývale zachovalou zkamenělou stopu pravěkého dinosaura. Unikátní objev z britského Walesu překvapil dokonce i paleontology, kteří na místo dorazili. Po bližším ohledání vědci datovali tuto stopu do období před 220 miliony let.

Malá dívka se 23. ledna vydala se svým otcem kolem pláže do blízkého obchodu s potravinami, když si všimla výrazného otisku ve skále. Její otec později uvedl, že stopa se nacházela přibližně ve výšce dívčiných ramen a je tedy velice zvláštní, že si ji doteď nikdo nevšiml.

Mysleli, že ji vytesal člověk

Rodina dívky se nejdříve domnívala, že přibližně deseticentimetrový otisk byl do skály vytesán člověkem, její matka si však uvědomila, že již několikrát četla o objevu podobných fosilií právě v této oblasti a nález oznámila prostřednictvím sociální sítě. Netrvalo dlouho a byla kontaktována národním muzeem, jehož pracovníci se na místo vydali.

Experti zatím nedokázali určit, jakému druhu dinosaura tato pradávná stopa patřila, ale odhadují, že mohl být vysoký maximálně jeden metr. Podle propočtů mohl také tvor měřit až 2,5 metru na délku a pohyboval se po dvou nohách. Jestli další výzkumy prozradí více, zatím není jasné.

Unikátní objev

Podle slov vědců se jedná o dosud nejzachovalejší podobný nález z oblasti britského Walesu. Otisk je totiž skutečně zcela neporušený a kompletní, což z něj dělá velice důležitou fosilní stopu, možná neznámého druhu dinosaura. Dále čtěte: (Děsivý tvor přezdívaný „král bažin“ obýval naši planetu před stovkami milionů let. Dorůstal obřích rozměrů).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu