Staré osamělé planety může podle astrofyziků ohřívat záhadná hmota

Věda a technika 01. dubna 2021 | 13:36 — Lukáš Bauer
Takzvaná temná hmota tvoří velkou část vesmíru. Vědci nyní zjistili, že tato neviditelná, leč všudypřítomná hmota může způsobovat zvýšenou teplotu planet, které se nacházejí mimo sluneční soustavu. Díky novým poznatkům by mohli vědci vysledovat, kde se v Mléčné dráze tato záhadná hmota nachází.
Další 2 fotografie v galerii
Exoplanety mohou sloužit pro měření temné hmoty / Pixabay

Vědci zabývající se fyzikou vesmíru se dlouhá léta domnívali, že neviditelná temná hmota obklopuje téměř všechny galaxie. Pokud by temná hmota neexistovala, vědci by nebyli schopni vysvětlit řadu vesmírných jevů včetně toho, proč by některé rychle se otáčející hvězdy neodletěly do vesmíru. Tato hmota tvoří jen malou část běžných látek, ale v kosmickém měřítku tvoří většinu hmoty celého vesmíru.

Temnou hmotu je velice složité najít, protože neodráží žádné světlo, a je tak prakticky neviditelná. Vědci předpokládají, že temná hmota je tvořena nějakou elementární částicí, která vznikla už v době velkého třesku. Zatím však vědci neobjevili jediný důkaz o její existenci, kromě těch nepřímých. Vědci tak například mají k dispozici data o ohybu světla ze vzdálených galaxií, které je deformováno přítomností temné hmoty před nimi.

Nepřímé důkazy

Další nepřímé důkazy jsou založené na obecné teorii, že když se srazí dvě částice temné hmoty, mělo by dojít k jejich destrukci, a vzniknout tak běžně viditelné částice. Vědci už mají za sebou pozorování tohoto jevu uvnitř naší galaxie. V této části Mléčné dráhy je totiž koncentrace temné hmoty nejvyšší.

Dvojice amerických astrofyziků nyní přichází s návrhem, aby se pro sledování temné hmoty využívaly exoplanety. Vědci se totiž domnívají, že temná hmota se může usazovat v jejich jádrech, čímž by mělo docházet k anihilaci a tedy i ohřívání těchto vzdálených světů. Teorie naznačující jejich tvrzení se objevily už dříve, kdy vědci předpokládali hromadění temné hmoty v některých velkých kosmických objektech. 

Osamělé planety

Přestože planety v naší soustavě jsou příliš malé a mají i malou hmotnost na to, aby se u nich tento jev mohl projevit, ve vzdálených částech vesmíru se nacházejí prastaré planety, které jsou mnohem větší, než je například Země. Vědci také odhadují, že počet exoplanet ve vesmíru může dosahovat až k 300 miliardám. Podmínkou, aby bylo možné temnou hmotu pozorovat, je však dostatečné stáří planety. Tyto staré planety už totiž dostaly čas na to, aby vychladly. Nejvhodnější jsou tedy planety, kterým se podařilo uniknout svým hvězdám a opuštěné plují vesmírem. Ideální těleso pro pozorování temné hmoty by podle vědců mělo být přibližně čtrnáctkrát hmotnější než Jupiter. Tuto vědeckou teorii by mohli astrofyzici ověřit z dat teleskopu NASA Nancy Grace Roman, který bude vypuštěn do vesmíru v roce 2025. Dále čtěte: (Nový satelit bude vyhledávat život ve vesmíru. Jeho cílem budou planety obíhající již mrtvé hvězdy).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu