Katastrofa epických rozměrů způsobila rozsáhlé změny v zemské atmosféře. Následky této události vědci rozkryli až nyní

Věda a technika 04. června 2021 | 13:04 — Lukáš Bauer
Podle mnoha studií se před zhruba 100 tisíci lety na naší planetě odehrálo něco velmi zvláštního, co výrazným způsobem ovlivnilo budoucí život na Zemi. Důkazy v podobě mnoha kosterních nálezů dlouhou dobu naznačovaly katastrofu obřích rozměrů, až nyní se ale vědcům podařilo přijít s vysvětlením.
Další 2 fotografie v galerii
Erupce supervulkánu ochromila život na Zemi / Depositphotos

V historii Země se odehrála celá řada katastrofických událostí, které zmařily životy milionů lidí i tvorů. Jednu z takových katastrof, kterou dlouhou dobu naznačovalo mnoho důkazů, se nyní vědcům podařilo identifikovat. Podle nejnovějších zjištění totiž mohutná erupce supervulkánu Toba způsobila, že většina ozónu ze zemské atmosféry zmizela, což výrazně ovlivnilo život zejména v tropických oblastech.

Řada důkazů nejen v podobě kosterních nálezů naznačuje, že gigantická erupce, ke které došlo před 74 tisíci lety, byla jednou z nejničivějších událostí v historii naší planety. Tato katastrofa se navíc odehrála poměrně nedávno, a existuje tak velké množství důkazů, které vědci mohou studovat.

Obrovské množství popela

Podle vědců obří výbuch supervulkánu Toba zahalil planetu na několik let prachem a popelem, což výrazným způsobem snížilo globální teplotní průměr na Zemi. Jaký měla samotná erupce dopad na lidskou populaci, však dlouhou dobu nebyli vědci schopni říci a k průlomu došlo až nyní.

„Toba byla dlouho považována za příčinu zhoršení podmínek pro lidi, ale výzkumy klimatických údajů o teplotě a srážkách nepřinesly žádné konkrétní důkazy o ničivém vlivu na lidstvo. My teď ale upozorňujeme na to, že v tropech je hnacím evolučním faktorem ultrafialové (UV) záření v blízkosti povrchu,“ uvedl Sergej Osipov z Institutu Maxe Plancka pro chemii, který je spoluautorem výzkumu.

Podobnost s jaderným výbuchem

Je známo, že během obřích erupcí se uvolňuje velké množství plynu a popela, které neblaze působí na atmosféru Země. Oblaka nečistot v atmosféře tak snižují množství UV záření, které pomáhá vytvářet ozón z kyslíku, a ochranná vrstva začne rychle ubývat. Vědci proto simulovali reálné dopady na populaci lidí a zjistili, že ozónu bylo v atmosféře tak málo, že dopad na míru přežití lidí byl naprosto zdrcující. Podle vědců lze vliv dočasné absence ozónu v atmosféře, která po erupci nastala, přirovnat k následkům, které by nastaly v případě jaderné války. Dále čtěte: (Nejaktivnější sopka v Evropě se probouzí k životu. Okolí nepřetržitě monitorují vědci).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu