Noční oblohu na našem území rozzářil záhadný úkaz. Vědci jeho příčinu stále neznají

Věda a technika 07. července 2021 | 16:30 — Lukáš Bauer
Záhadná noční oblaka rozzářená neznámým jevem se objevila nad Českou republikou. Vědci tento úkaz znají, ale již desítky let je záhadou, čím je způsoben. Takzvaná noční svíticí oblaka vznikají ve výšce desítek kilometrů nad povrchem a často se objevují během letního slunovratu.
Další 1 fotografie v galerii
Zvláštní úkaz se znovu objevil nad Českem / Zbigniev Stańczyk

Ve výšece přibližně 80 kilometrů nad povrchem, tedy ve výšce vysoko nad běžnou oblačností, vzniká pěkná noční podívaná, která se opět ukázala nad Českem. Jedná se o světélkující mraky, která se formují vysoko nad běžnou oblačností, přibližně ve výšce 85 kilometrů.

Dodnes není zcela jasné, co tento záhadný světelný úkaz na noční obloze způsobuje, nikdo nebyl schopen jeho původ přesně vědecky vysvětlit. Vědci však předpokládají, že se může jednat o písečná zrna obalená v ledové krustě. Tento jev, kterému se říká svíticí noční oblaka, se ovykle objevuje v době slunovratu.

Vzácný úkaz

Tento velice zajímavý úkaz je vidět během slunovratové noci hodinu a půl po západu slunce nebo před východem, během této doby totiž slunce osvětluje mračna ve velmi šikmém úhlu. Nejlépe je letní úkaz vidět v oblastech s dobrým výhledem na sever a kde je malé světelné znečištění.

Vysoko v atmosféře

Takzvaná mezosferická polární oblaka, která jsou v Česku dobře pozorvatelná během letních měsíců, vznikají až na samé hranici zemské atmosféry, kde se teplota pohybuje okolo -130 stupňů Celsia. Tato místa jsou nejchladnější na Zemi a vědci toho o nich mnoho něvědí, díky takzvané mrtvé zóně, ve které se nacházejí. 

Díky tomu, že do této oblasti už nedoletí vědecké letouny a družice jsou zase mnohem výše, není mnoho dat, s nimiž by vědci mohli pracovat. Jediná data, která z těchto částí atmosféry mají vědci k dispozici, jsou ta, jež nasbíraly senzory připevněné na raketách. Dále čtěte: (Koronavirus našel alternativní cestu do lidských buňek. Aktuální technika, kterou vakcíny využívají, je v ohrožení).

Zdroj info: Irozhlas.cz

Témata: oblaka, noc, obloha, ČR, astronom
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu