Obří kosmický teleskop se ponoří do samotného zrodu vesmíru. Bude zkoumat nejstarší hvězdy ve vesmíru

Věda a technika 09. července 2021 | 11:45 — Lukáš Bauer
Nový teleskop Jamese Webba, který má nahradit dosluhující legendu - Hubbleův teleskop, bude zkoumat, jak se rodily první hvězdy v raném stádiu vesmíru. Astronomové si od toho slibují lepší porozumění vývoje vesmíru a jeho samého vzniku. Nový teleskop by měl startovat už letos na podzim.
Další 3 fotografie v galerii
Raketa Ariane 5 vynese do vesmíru nový teleskop / ESA

Legendární Hubbleův vesmírný teleskop už postihla několikátá závada a jeho staré komponenty už jsou na hranici své životnosti. Evropská vesmírná agentura ESA ve spolupráci s americko kosmickou agenturou NASA proto chystá jeho nástupce, který bude v mnohém dokonalejší a lepší než jeho předchůdce. Teleskop Jamese Webba odstartuje do temnot vesmíru již letos na podzim a vědci si od jeho mise slibují zcela nové poznatky vesmíru.

Nový teleskop bude totiž zkoumat samotné počátky nejstarších hvězd ve vesmíru, a mohl by tak odhalit množství dosud nezodpovězených otázek ohledně samotného vzniku a následného vývoje prvních hvězd ve vesmíru.

Vše je připraveno pro start

Nový mezinárodní vesmírný teleskop Jamese Webba již dokončil finální analýzu a je připraven pro start do vesmíru. Na oběžnou dráhu kolem Země ho vynese raketový nosič Ariane 5 z kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Analýza tak potvrdila, že všechny prvky teleskopu jsou plně kompatibilní pro start na tomto typu raketového nosiče. Během startu totiž dochází ke značným silám a vibracím, které na náklad mohou působit, a proto je třeba počítat s každým možným scénářem.

Zrod prvních hvězd

Vědci chtějí využít faktu, že světlo z velkých vzdáleností cestuje k Zemi miliony let, a pozorovat tak události, které se staly před dávnou minulostí. Chtějí toho dosáhnout díky technologii dalekohledu, s jejíž pomocí by mohli dohlédnout do obrovských dálek. V takových vzdálenostech mohou vědci pozorovat například události, které se odehrály až před 350 miliony lety po samotném zrodu vesmíru, který nastal před necelými čtrnácti milardami lety.

Předtím byl vesmír temným místem bez hvězd, které bylo tvořené z velké části vodíkem s přítomností takzvaného reliktního záření. Díky gravitačním silám se vodík začal shlukovat a zahřívat a právě v tomto období se začaly rodit první hvězdy. Tuto událost zatím vědci pozorovat nikdy nemohli kvůli limitům technologií, jež mají v současné době ve vesmíru. S novým teleskopem by však mohlo dojít k průlomu a vědci by mohli nahlédnout tam, kam nikdy předtím. Dále čtěte: (Sonda NASA vletěla do Slunce. Údaje naznačují, že se nachází ve velice podivném prostředí).

Zdroj info: Space.com, Česká Televize.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu