Vraky letadel na předměstí Bangkoku pomalu chátrají. Rozpadlý Boeing 747 se stal útulným domovem mnoha lidí

Věda a technika 24. července 2021 | 18:05 — Lukáš Bauer
Na předměstí Bangkoku, jedné z nerušnějších metropolí světa, se nachází vskutku jedinečné místo. Je zde totiž hřbitov dopravních letadel, který je nejen oblíbenou turistickou atrakcí, ale také domovem mnoha místních lidí. Asi největší luxus může nabídnout vrak Boeingu 747.
Další 2 fotografie v galerii
Obří Boeing 747 ční na předměstí Bangkoku / Depositphotos

Že ve velkoměstech lze najít ledacos potvrzuje i velice bizarní místo na jednom z předměstí Bangkoku, kde se nachází několik vraků obřích dopravních letadel. Hřbitov létajících strojů se stal v průběhu let nedílnou součástí této metropole a také oblíbenou atrakcí turistů. Útroby obřích letounů však skýtají také domov místních obyvatel, kteří si bydlení v nich nemohou vynachválit.

Vyřazeny po havárii

Vyřazená dopravní letadla jsou obvykle skladována na opuštěných místech daleko od rušných velkoměst, ale v Bangkoku je to přesně naopak. Obří Boeing 747 a dvě menší letadla McDonnell Douglas MD-82, která dříve provozovala místní letecká společnost Orient Thai Airlines, se nacházejí hned u hlavní ulice. Letouny MD-82 byly vyřazeny poté, co se jeden ze strojů zřítil a při tragické nehodě zemřelo 82 lidí na palubě.

Od té doby jsou stroje na vrakovišti, které patří jednomu z místních podnikatelů. Ten letouny rozebírá a prodává cenné součástky. Přestože jsou vraky dnes prakticky holé a nezbylo v nich žádné vybavení, stále je jejich skelet a opláštění kompletní, a tak se po letech staly domovem místních obyvatel.

Domov místních obyvatel

Přestože se jedná o soukromý pozemek, na který je vstup zakázán, místo také přitahuje množství turistů, kteří se chtějí s vraky letounů vyfotit, stejně jak místní lidi, kteří je obývají. Podle nich je život v letadlech mnohem lepší než život na ulici. Většina z nich si vydělává peníze tím, že sbírají vyřazené předměty a prodávají je do nedalekého recyklačního centra, ale jejich největším zdrojem příjmů je vstupné od turistů a zvědavých místních obyvatel.

Úřady však před návštěvami rozpadajících se letadel varují, protože zde již několikrát došlo k vážným zraněním. Některé z trosek letounů se stávají nestabilními v důsledku rozebírání a rezivění některých nosných prvků. Dále čtěte: (Obří vodní nádrž v Etiopii sebere nejdelší řece světa až třetinu vody. Narušila politické vztahy na severu Afriky).

Zdroj info: Abandonedplaces.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu