První zářící objekt po setmění rozhodně není hvězda, jak se mnozí domnívají. Jedná se o něco jiného

Věda a technika 05. srpna 2021 | 06:19 — Lukáš Bauer
První světelný bod, který lze vidět na obloze krátce po setmění, si lidé často pletou s polárkou, nebo jinou hvězdou. Ve skutečnosti však tento třetí nejjasnější objekt na naší obloze nemá s hvězdami vůbec nic společného. Jedná se totiž o planetu, kterou osvětluje Slunce.
Další 3 fotografie v galerii
Zářící Venuše se objevuje po západu Slunce na západní straně / Depositphotos

Krátce po setmění, je na západní straně oblohy vidět první jasně zářící objekt, který připomíná hvězdu, ale o hvězdu se rozhodně nejedná. Mnozí se domnívají, že vidí polárku, případně jinou hvězdu, ve skutečnosti je však tímto matoucím objektem planeta Venuše. 

Planeta Venuše, kterou osvěcuje naše mateřská hvězda, je třetím nejjasnějším objektem na obloze hned po Slunci a Měsíci. Její svit je během letních nocí na správných místech bez světelného smogu natolik silný, že je pod jejím světlem dokonce viditelný i stín.

Jitřenka nebo Večernice

Osvícená planeta Venuše si vysloužila hned dva lidové názvy. Na večerní obloze ji lze pozorovat ihned po západu slunce, kde je prakticky nepřehlédnutelná. Právě proto se jí říká večernice. Venuše je však zároveň posledním svítícím objektem krátce před rozedněním, proto si vysloužila i přezdívku jitřenka.

Pro představu proč je Venuše natolik dobře vidět pouhým okem, stačí pouhá čísla. V astronomii se používá pro vyjádření jasu objektu jednotka magnituda (mag.). Čím menší tato hodnota mag. je, tím jasnější je objekt. Tedy naše Slunce má hodnotu -26 mag., Venuše má okolo -4 mag a nejjasnější hvězda na obloze Sirius má hodnotu -1,46 mag. Obencě lze říci, že každý objekt s hodnotou do 6 mag. lze na obloze vidět pouhým lidským okem, všechny ostatní objekty už je možné pozorovat pouze dalekohledem.

Proč vlastně Venuše tak září

Přestože je Venuše planetou, tedy nevydává žádné vlastní světlo, její magnituda je natolik nízká, že je třetím nejjasnějším objektem na obloze. Její svit má na svědomí Slunce a její extrémně hustá atmosféra, která odráží více než 70 % procent slunečního záření zpět do vesmíru. Venuše navíc obíhá Slunce mnohem blíže než Země a její oběžná dráha jí neumožňuje se příliš vzdálit.

Zvláštností Venuše také je, že na obloze není celou noc, ale pouze večer a ráno. Je to způsobeno tím, že je Venuše takzvanou vnitřní planetou, pokud se na ni díváme z pohledu Země. Díky tomu se dostává během noci do zákrytu a není ze Země pozorovatelná. Venuše má dokonce i svůj úplněk stejně jako Měsíc, jen není vidět pouhým okem, s využitím dalekohledu s dostatečným rozlišením je i tato její vlastnost zřetelně viditelná. Dále čtěte: (Zemské jádro se zvětšuje velice zvláštním způsobem. Vysvětlením jsou tepelné anomálie pod Indonésií).

Zdroj: Hvězdárna a planátarium Uherský Brod, Wikipedie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu