Čína zahájila provoz zvláštního typu jaderného reaktoru

Energetika 29. srpna 2021 | 15:48 — Lukáš Bauer
Čína zahájila první zkoušky experimentálního reaktoru, který jako palivo využívá roztavenou sůl a thorium místo tradičního a stále hůře dostupného uranu. Tento experimentální thoriový reaktor již několik let roste v čínské provincii Gansu. Thorium má totiž oproti uranu jednu velkou výhodu - je mnohem dostupnější.
Další 2 fotografie v galerii
Experimentální čínský reaktor využívá thorium místo uranu / Depositphotos

V čínském Wuweii v provincii Gansu byl zahájen zkušební experimentální provoz nového thoriového reaktoru. Tento typ reaktoru využívá roztavenou sůl a jako palivo místo uranu thorium. Čína chce tento typ reaktoru začít používat kvůli stále se zhoršující dostupnosti uranu. Thorium má totiž výhodu, že je na planetě mnohem hojněji zastoupeno a jeho použití je i levnější.

Podle expertů je tento typ thoriového reaktoru považován za svatý grál na poli jaderné energetiky. Reaktor je totiž mnohem bezpečnější, levnější a především má thorium mnohem menší potenciál pro zneužití pro výrobu zbraní. Vyvolat štěpnou reakci u thoria je však trochu náročnější, než je tomu v případě uranu, což bylo hlavním důvodem, proč se později Spojené státy vydaly uranovou cestou.

Experimenty z minulého století

Dnes je jako palivo ve všech jaderných elektrárnách po celém světě využíván obohacený uran, jehož získávání je však velice náročné a drahé. Čína se tak vrací k více než padesát let staré technologii. Podle dostupných informací, by měl mít čínský thoriový reaktor výkon pouze 2 MW. Podle prohlášení provinční vlády Gansu by měl být reaktor dostavěn už koncem srpna a v září má být zahájen jeho zkušební provoz.

Thoriový reaktor je konstrukčně značně odlišný od toho, který využívá jako palivo uran. Thorium je kovový prvek s radioaktivními vlastnostmi blízký uranu. Thorium bylo považováno za alternativní zdroj paliva už ve 40. letech minulého století kdy vyvíjely technologii jaderné energie Spojené státy. Američané dokonce vyvinuli experimentální jaderný reaktor na bázi roztavené soli a thoria v národní laboratoři Oak Ridge v Tennessee. Během 70. let byl však projekt pozastaven a provoz thoriového reaktoru ukončen a Spojené státy daly přednost uranovému palivu.

Klíčové vlastnosti thoria

Thorium má oproti uranu několik zásadních výhod, z nichž tou nejzásadnější je samotné skladování vyhořelého jaderného paliva. Thorium má totiž mnohem menší poločas rozpadu a stačí ho skladovat kolem 500 let, na rozdíl od uranu, který je nutné skladovat tisíce let. Druhou značnou výhodou thoria je, že nemůže být tak snadno zneužito pro výrobu zbraní, protože pro takové využití je nutné thorium upravit velice náročným a drahým procesem.

Čína nový typ thoriového reaktoru začala testovat v rámci projektu, na jehož konci by měl být zahájen provoz několika malých reaktorů, každý o výkonu do 100 MW. Každý takový reaktor by mohl zásobovat elektrickou energií více než 30 tisíc domácností. První komerční thoriový reaktor by chtěla Čína uvést do provozu již v roce 2030. Dále čtěte: (Největší větrná turbína světa je skutečný kolos. Může zásobovat energií dvacet tisíc domácností).

Zdroj: abc.net.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu