Unikátní materiál dokáže měnit barvu podle okolí. Revoluční objev byl inspirován chameleony

Věda a technika 22. září 2021 | 10:08 — Lukáš Bauer
Jihokorejští vědci vyvinuli unikátní materiál, který dokáže měnit barvu podle svého okolí. Svou novou technologii, která může být využita pro maskování nebo design, poprvé představili veřejnosti na robotickém chameleonovi. Tento materiál by mohl být využit například pro armádní účely k maskování vozidel nebo strategických objektů.
Další 1 fotografie v galerii
Kůže chameleona má unikátní schopnost měnit barvu / Depositphotos

Skupina jihokorejských výzkumníků představila nový vynález v podobě speciálního materiálu, který dokáže měnit barvy podle svého okolí. Svůj nový materiál představili veřejnosti prostřednictvím robotického chameleona. Vědci se totiž při vývoji materiálu inspirovali právě chameleoní kůží, která reaguje na své okolí a mění barvu.

Tvůrci technologie svůj nový objev zveřejnili v rámci studie, která byla publikována v časopise Nature Communications. Robotický chameleon potažený speciálním materiálem má v klidovém režimu černou barvu, jakmile se však přibliží k jinak barevnému povrchu, rychle změní svou barvu. To bylo také dobře vidět na demonstrujícím robotovi, který když stál polovinou těla na červeném povrchu a polovinou na černém, barva jeho těla přesně kopírovala podkladový povrch pod ním.

Schopnost měnit barvu

Kromě chameleona existuje více zvířat, která dokáží v přírodě měnit barvu podle okolí, každé z nich využívá trochu jinou techniku. Například hlavonožci používají smršťování pigmentových buněk, které pak mění svou sytost. Chameleon zase využívá bezbarvé nanokrystaly, které dokáží odrážet jen určité vlnové délky světla a jeho kůže se dokáže smršťovat, čímž ovlivňuje vzdálenost mezi jednotlivými krystaly.

„Skládá se z vrstev termochromních kapalných krystalů, které dokážou měnit barvu podle teploty, a vrstvy stříbrných ohřívačů z nanodrátu umožňujících přizpůsobit teplotu. Tyto dvě vrstvy jsou umístěné na plastovém podkladu. Celková tloušťka všech tří vrstev je jen pár desítek mikrometrů, takže je lze jednoduše ohýbat,“ uvedl badatel Ko Seung-hwan v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Vojenské využití

Zároveň také vysvětlil, jak funguje samotný chameleon, který je demonstrátorem nového materiálu. Informace o barvách robot rozpozná senzorem, který je odesílá do mikroprocesoru. Díky tomu je do materiálu složeného z topných těles a speciálního povlaku posílána požadovaná teplota, na kterou se má zahřát a vytvořit tak barevný odstín. Díky těmto vlastnostem by mohl být materiál v budoucnu používán například k maskování vojenských jednotek nebo jako designová zajímavost nejrůznější předmětů. Dále čtěte: (Odvrácená strana internetu. Jak fungují sítě Deep a Dark web sloužící pro nelegální transakce).

Zdroj: Technologyreview.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu