Rusové před více jak 60 lety odstartovali kosmickou éru lidstva. Vypustili první umělou družici Sputnik 1

Věda a technika 04. října 2021 | 05:49 — Kateřina Kofroňová
4. října roku 1957 způsobil tehdejší Sovětský svaz šok a nadšení u vědců z celého světa, když na oběžnou dráhu vypustil první umělou družici, která nesla název Sputnik 1. Tím dnem začala kosmická éra lidstva a také závod v dobývání vesmíru mezi Spojenými státy a Ruskou federací, který trval několik desítek let. Typické pípání tehdy znělo z televizních i rádiových přijímačů po celém světě.
Před 64 lety lidstvo proniklo do kosmického prostoru / Depositphotos

Již předtím, než Sputnik 1 vystoupal na oběžnou dráhu, se podobný start očekával. Jen nikdo nevěděl, kdo bude první. Američané oznámili start umělé družice dva roky před tím, než k tomu došlo ze strany Sovětského svazu. Jakmile tento plán Rusové zaslechli, uvědomili si, že musí Američany předstihnout. A to se jim ve velmi krátkém termínu nakonec povedlo.

První umělá družice na světě nebyla svými padesáti centimetry v průměru o moc větší než plážový míč. Sputnik 1 vážil necelých 84 kilogramů a obletět Zemi po její eliptické dráze trvalo jen 98 minut. Jeho autorem byl známý raketový inženýr a konstruktér Sergej Koroljov, který si připsal i další úspěchy v oblasti kosmonautiky.

Úkol Sputniku 1 byl jednoduchý - vyslat signál a připsat Sovětskému svazu prvenství v dobytí vesmírného prostoru. Úkol splnil znamenitě, jelikož celým Sovětským svazem, ale i zbytkem světa, zavládlo naprosté nadšení. V rádiích na celém světě bylo slyšet typické pípání, které je dodnes symbolem počátku kosmické éry. Písklavý zvuk zvuk Sputniku 1 bylo možné naladit na všech běžných radiopřijímačích s příslušným frekvenčním pásmem.

Družice se zanedlouho staly neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života. Psali jsme také: Rusko vyneslo do vesmíru tajný vojenský náklad. Trosky rakety ohrozily rušnou rybářskou oblast.

Zdroj: nasa.gov, nbcnews.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu