Z vnějšího okraje sluneční soustavy se ke středu blíží záhadné gigantické těleso

Věda a technika 02. října 2021 | 10:26 — Lukáš Bauer
Vědci identifikovali na okraji sluneční soustavy kometu tak obrovskou, že se původně domnívali, že se jedná o trpasličí planetu. Přestože se tato obří kometa blíží ke středu sluneční soustavy, nepředstavuje žádné nebezpečí. Vědci ale budou mít jedinečnou možnost zkoumat tento zvláštní objekt.
Další 1 fotografie v galerii
Kometa zanechává dlouhý viditelný chvost / Depositphotos

Vědci před časem identifikovali zvláštní objekt, který se přibližuje do středu sluneční soustavy z jejího okraje. Nejprve se vědci domnívali, že velký objekt bude nejspíše trpasličí planetkou, ale později zjistili, že se ve skutečnosti jedná o největší kometu, kterou kdy měli tu čest pozorovat.

Obří kometa s označením C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) se přiblíží ke Slunci jen na vzdálenost Saturnu, jehož oběžnou dráhu jen těsně mine. Pro Zemi tedy nepředstavuje žádné nebezpečí, ale nabízí se jedinečná možnost tuto zvláštní kometu pozorovat z blízka. 

Temné okraje sluneční soustavy

Vnější část sluneční soustavy je jedinečným místem, které je velice vzdálené. Objekty, které se v těchto částech pohybují, jsou temné a ledové, a proto je pro vědce velice těžké tělesa na okraji sluneční soustavy pozorovat. Vědci mají povědomí o tom, že se v této oblasti nachází Kuiperův pás ledových těles a také Oortův mrak, již hůře se jim ale hledají detaily.

Vědci z těchto oblastí získávali data díky průzkumu temné energie (DES), který probíhal od srpna 2013 do ledna 2019. Stovky nocí brázdili vědci po jižní obloze infračerveným a blízkým infračerveným zářením a studovali objekty, jako jsou supernovy, kupy galaxií a další objekty. Díky tomuto pozorování se jim také podařilo objevit ve vzdálenosti 30 astronomických jednotek od Slunce tuto obří kometu.

Zvláštní objekt

Protože byla kometa objevena ve vzdálenosti asi 29 astronomických jednotek od Slunce, k jejímu nejbližšímu přiblížení ke Slunci dojde v roce 2031, kdy dosáhne vzdálenosti 10,97 astronomických jednotek. Při velikosti 155 kilometrů v průměru je C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) absolutním rekordmanem mezi kometami. Vědci však upozorňují, že i přes svou velikost nebude těleso viditelné ze Země. Dále čtěte: (Astronomové pátrají po zvláštní hvězdě. Náhle se objevila a po čase zmizela beze stopy z noční oblohy).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu