Jižní Korea vstoupila mezi vesmírné velmoci. Raketa KSLV II vzlétla poprvé do vesmíru

Věda a technika 25. října 2021 | 09:11 — Lukáš Bauer
Jižní Korea se zařadila mezi Země s vlastními raketovými nosiči, když vyslala do vesmíru první raketu vlastní výroby. Nová raketa tak zajistila Jižní Koreji místo mezi prestižními zeměmi s vyspělým vesmírným programem a otevírá jí dveře k nezávislosti v rámci průzkumu vesmíru.
Další 2 fotografie v galerii
Start rakety je zlomovým okamžikem pro jihokorejský vesmírný program / Pixabay

Jižní Korea vstoupila mezi prestižní skupinu zemí, které disponují svým vlastním pokročilým vesmírným programem. Do vesmíru totiž úspěšně odstartovala první raketa jihokorejské výroby s názvem KSLV II (Korea Space Launch Vehicle), která se stává nosným pilířem tamního vesmírného programu.

„Rakety jsou jediným prostředkem, kterým se může lidstvo dostat do vesmíru. Mít takovou technologii znamená, že jsme splnili základní požadavky, abychom se mohli zúčastnit soutěže o průzkum vesmíru,“ prohlásil I Sang-rjul, ředitel Korejského výzkumného institutu pro letectví a vesmír (KARI).

Vlastní technologie

Třístupňová nosná raketa, které se neoficiálně říká Nuri, odstartovala minulý týden z vesmírného střediska Naro v 17:00 místního času (10:00 SELČ). Podle informací z korejských médií raketa bez obtíží vystoupala na oběžnou dráhu kolem Země a dosáhla výšky 700 kilometrů.

Tento start byl úspěšným krokem směrem k rozšíření stále ambicióznějšího jihokorejského vesmírného programu. Tamní prezident Mun Če-in v březnu prohlásil, že Soul se příští rok pokusí vypustit lunární orbiter. Jižní Korea investuje do rozvoje svého vesmírného programu stále více finančních prostředků. Jen za uplynulé desetiletí Soul nalil do vesmírných aktivit téměř jeden a půl miliardy eur. Vládní investice do tohoto odvětví jen loni dosáhly objem v přepočtu 450 milionů korun.

Mise splnila očekávání

Všechny tři stupně rakety fungovaly bez problémů. Maketa družice se úspěšně oddělila od raketového nosiče, který začal sestupovat zpět na Zemi. Přestože se podle korejských médií nepodařilo splnit všechny cíle testovací mise, celkově byla zkouška nového raketového nosiče úspěšná. Dále čtěte: (Mezikontinentální rakety ICBM spadnou z čistého nebe. Obrana proti nim je složitá).

Zdroj: NASA space flights.

Témata: raketa, odpal, Korea, země, vesmír
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu