Vědci konečně zjistili, odkud pochází záhadný signál, který byl zachycen koncem loňského roku radioteleskopem

Věda a technika 29. října 2021 | 09:22 — Lukáš Bauer
V prosinci loňského roku média informovala o zachycení velmi zvláštního signálu jedním z radioteleskopů, který vyhledává známky života v odlehlých částech vesmíru. Zvláštní signál, který byl objeven v datech radioteleskopu, se nejdříve nepodobal výsledku žádné astrofyzikální aktivity ani činnosti člověka na Zemi. Nyní vědci jeho původ konečně objasnili.
Další 2 fotografie v galerii
Radioteleskop zachytil signál, který se nepodobal žádnému druhu pozemského rušení / Pixabay

Těsně před koncem loňského roku vědci identifikovali v datech radioteleskopu velice podivný sigál, který nevznikl žádnou známou astrofyzikální aktivitou. Signál objevený v rámci projektu Breakthrough Listen byl pojmenován jako BLC1. Dříve vědci nebyli schopni říci, odkud tento signál pochází ani jaký je jeho zdroj.

Přestože před rokem bylo kolem signálu mnoho nezodpovězených otázek, dnes jsou vědci schopni celkem s jistotou říci, že signál BLC1 není signálem žádného inteligentního života mimo Zemi, jak se původně mezi nadšenci spekulovalo. Výsledky studie tohoto záhadného signálu vědci zveřejnili ve studii, kterou publikoval odborný časopis Nature Astronomy.

Zvláštní náhodný objev

Příběh BLC1 začíná v dubnu 2019, kdy Andrew Zic, který byl v té době doktorandem na univerzitě v Sydney, začal pomocí několika dalekohledů pozorovat blízkou hvězdu Proxima Centauri s cílem najít určitý druh aktivity v podobě výbuchů. Proxima Centauri je vzdálená 4,22 světelných let a je naším nejbližším hvězdným sousedem. Přesto je ale příliš slabá na to, abychom ji mohli vidět pouhým okem. Záblesky, které astronom hledal, jsou výbuchy energie plazmy, které mohou zničit atmosféru planety, která stojí v cestě. Stejné záblesky produkuje také naše Slunce, nejsou ale dostatečně silné na to, aby ovlivnily život na Zemi.

Proxima Centauri hostí exoplanetu velikosti Země nazvanou Proxima Centauri b a Andrewova pozorování naznačila, že planetu sužuje divoké vesmírné počasí, což znamená, že povrch planety bude pravděpodobně velmi nehostinný pro existenci života. V roce 2020 proto skupina vědců začala analyzovat data z pozorování a objevila zmíněný signál BLC1.

Zklamání nadšenců

Přestože existovalo mnoho teoretických důkazů o tom, že BLC1 může být výsledkem aktivity mimozemské civilizace, nakonec se prokázalo, že jeho zdroj se nachází na Zemi. Navzdory velice zvláštní charakteristice BLC1 se s největší pravděpodobností jedná o rádiové rušení ze Země. Mnoho nadšenců pátrajících po životě mimo Zemi bohužel zažilo velké zklamání, protože na skutečný signál mimozemské civilizace si budou muset ještě počkat. Dále čtěte: (Obří vesmírný objekt zasáhl planetu Jupiter. Záblesk spatřili amatérští astronomové).

Zdroj: Sciencealert.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu